Ételintolerancia és -allergia

Tisztelt Doktor úr! Évek óta tartó gyomorpanaszaim miatt (hasmenés, hasi görcsök, puffadás, fogyás) nyáron felkerestem egy gasztroenterológust, aki vérvizsgálattal megállapította, hogy semmilyen ételallergiám nincs. Fizikális vizsgálata és a hibátlan laborleletem alapján pedig egészségesnek minősített. A panaszaim továbbra is fennálltak, ezért egy magán belgyógyászati rendelőben egy ételérzékenységi gyorstesztet végeztettem, ahol azt állapították meg, hogy erősen érzékeny vagyok a tejre, élesztőre, teljes tojásra, illetve enyhén a búzára és a kukoricára. Kiiktattam mindezeket az ételeket az étrendemből, azóta szerencsére a panaszaim teljesen megszűntek - bár súlygyarapodás nem történt, ami elég aggasztó számomra. Attól tartok, hogy a fent felsorolt táplálékok elhagyása olyan korlátozott tápanyagbevitelt generál, hogy vitaminhiányom lesz, vagy más következményekkel jár a már szinte egyoldalú táplálkozás, amit így alig tudok változatossá tenni. Emellett szeretnék hízni is, mert a jelenlegi súlyom a normál érték alatt (173/59) van és nem is érzem jól magamat a bőrömben. Mit javasol? Megpróbálhatom egyenként visszavezetni azokat a táplálékokat, amikre elvileg érzékeny vagyok? Lehet bajom belőle? (Ha például a búzára enyhén érzékeny vagyok, akkor mennyire valószínű, hogy a fokozatos visszavezetéssel az étrendembe nagy károkat okozhatok - mint pl. amit a lisztérzékenység okoz) . Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza ételallergia témában

Jó nyomon jár, az enyhe érzékenységet mutató összetevőket véleményem szerint nyugodtan vissza lehet építeni az étkezésbe. Ha ezek nem okoznak problémát, akkor a későbbiekben kis dózisban a többivel is meg lehet próbálkozni (bár tejtermékek nélkül már biztosítható a megfelelő energia-, vitamin és nyomelem-bevitel is) .

Kérdés: 2016. január 07., 16:43; Megválaszolva: 2016. január 07., 18:05
Kérdések és válaszok: Egyéb
Kreatin kináz
Érdellődéd
Laborlelet értékelése
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! lányom (19) 2 és fél ée vegetáriánus, s kb 8 hónapja vegán, gluténmentes és finomított cukormentes érternden él....
Ijesztő véres nyál csak reggel
Üdvözlöm, az elmúlt napokban vettem észre, hogy amikor reggel felkelek és kimegyek a fürdőszobába, ha köpök egyet akkor olyan mintha véres...
Oltás utáni mellékhatások...
Üdvözlöm! November 22.-én megkaptam a harmadik Korona vírus elleni Moderna védőoltásomat (az első kettő Sinopharm volt) és azóta egyre több...