• Ételintolerancia és -allergia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! Évek óta tartó gyomorpanaszaim miatt (hasmenés, hasi görcsök, puffadás, fogyás) nyáron felkerestem egy gasztroenterológust, aki vérvizsgálattal megállapította, hogy semmilyen ételallergiám nincs. Fizikális vizsgálata és a hibátlan laborleletem alapján pedig egészségesnek minősített. A panaszaim továbbra is fennálltak, ezért egy magán belgyógyászati rendelőben egy ételérzékenységi gyorstesztet végeztettem, ahol azt állapították meg, hogy erősen érzékeny vagyok a tejre, élesztőre, teljes tojásra, illetve enyhén a búzára és a kukoricára. Kiiktattam mindezeket az ételeket az étrendemből, azóta szerencsére a panaszaim teljesen megszűntek - bár súlygyarapodás nem történt, ami elég aggasztó számomra. Attól tartok, hogy a fent felsorolt táplálékok elhagyása olyan korlátozott tápanyagbevitelt generál, hogy vitaminhiányom lesz, vagy más következményekkel jár a már szinte egyoldalú táplálkozás, amit így alig tudok változatossá tenni. Emellett szeretnék hízni is, mert a jelenlegi súlyom a normál érték alatt (173/59) van és nem is érzem jól magamat a bőrömben. Mit javasol? Megpróbálhatom egyenként visszavezetni azokat a táplálékokat, amikre elvileg érzékeny vagyok? Lehet bajom belőle? (Ha például a búzára enyhén érzékeny vagyok, akkor mennyire valószínű, hogy a fokozatos visszavezetéssel az étrendembe nagy károkat okozhatok - mint pl. amit a lisztérzékenység okoz). Válaszát köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a ételallergia témában

        Jó nyomon jár, az enyhe érzékenységet mutató összetevőket véleményem szerint nyugodtan vissza lehet építeni az étkezésbe. Ha ezek nem okoznak problémát, akkor a későbbiekben kis dózisban a többivel is meg lehet próbálkozni (bár tejtermékek nélkül már biztosítható a megfelelő energia-, vitamin és nyomelem-bevitel is).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2016. január 07., 16:43; Megválaszolva: 2016. január 07., 18:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: