Csecsemő tejfehérje érzékenysége

Tisztelt Doktornô/ Doktor Úr! Kisfiam a héten lesz fél éves. 3 hónapja küzdünk a tejfehérje allergia okozta véres széklettel. Anyatejes, tápszert nem kap. Voltunk hasi UH-n, vérvételen, volt széklettenyésztés is, nem volt eltérés. Eleinte csak a tejtermékeket hagytam ki a saját étrendemből, később a tojást, szóját, mogyorót, diót is elhagytam. Mikor az utolsó hármat is elhagytam megszűnt a véres kaki. Bár a nyálkás széklet maradt, sőt fekete pontokat is találtunk néha benne. 4 hét vér (főleg friss vér párszor volt alvadt kis mennyiség) mentesség után megpróbáltam a tojást visszavezetni. 3 nap tojásevés után visszajött a véres székelt . Hozzátáplálást orvosi ajánlásra elkezdtük 5 hó 1 hetesen, többször visszaköszön az elfogyasztott étel a pelusban. A vér megjelenésekor pl. az amapüre teljesen kijött belőle, de sárgás a kakája édes burgonya vagy sárgarèpa esetén is. Védőnő szerint fél èvig ne próbálkozzak az ételek visszaterhelésével, Doktornőnk szerint folyamatosan probalkozzak . Most azt a tanácsot kaptam, hogy 2 hét múlva megint próbáljak rá a tejterméket vagy tojásra. Melyik tanács célravezetőbb? Hozzátáplálást függesszem fel egy ideig a visszaköszönő étel miatt? Lehet neki maradandó egèszség károsodása a véres kaki miatt? Súlya nagyon szépen gyarapszik, kifejezetten husis baba. Az enyém viszont rohamosan csökken, már nem nagyon tudok kedvemre valót enni sokszor, mivel nyomokbanos termékeket sem fogyasztok, nem hiszem, hogy tudom még fél évig tartani ezt a diétát , még a szoptatós vitaminban is van szója: ( Köszönöm előre is a választ! Anita

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Vas Felícia Emese válasza ételallergia témában

Kedves Édesanya!

Az ételallergia valóban embert próbáló nehézség a szoptatás időszakában is. A csecsemők bélrendszere még éretlen, a tünetek ezért is olyan szembeötlőek.

Maradandó egészségkárosodás nem várható ezek miatt, a szoptatást semmiképp se hagyja abba, amennyiben teheti , gyermeke jól fejlődik és van elég anyateje, valamint a hozzátáplálás folytatása is fontos lenne, hiszen ebben az életkorban az anyatej önmagában már nem elég, nem tartalmaz elég energiát, fehérjét, vasat, cinket, vitaminokat.

Házi gyermekorvosa tanácsát követném, egyszerre csak egy allergénnek gondolt étel visszaterhelésével próbálkozva, fokozatosan emelkedő adagokban, de kellő időt hagyva. Leggyakrabban a tejfehérje és tojás az allergiát kiváltó alapanyag, ezekkel kezdeném.

Kitartást kívánok ehhez a nagy feladathoz!

Kérdés: 2020. március 31., 09:58; Megválaszolva: 2020. április 07., 19:37
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél