Mitől rossz a szájszagom?

Tisztelt Dr. Plósz János! Segítséget szeretnék kérni öntől, hogy mire utalhat a rossz szájszagom. A legfőbb gondom, hogy nem én érzem, hanem a párom, és ez nagyon kellemetlen számomra és számára is. Már hosszú ideje fennálló probléma, kb. 2-3 évvel ezelőtt kezdődött, akkor több hónapon keresztül tartott, viszont egy fél évig nem volt semmi, majd 2014. telén egy mandulagyulladás után újra előjött a rossz szájszag és azóta nem akar megszűnni. 2015. júliusában kivetettem a mandulámat, mert egyébként rendszeresen begyulladt, és azt hittem, hogy ez majd ezen is segít, de nem így történt. Ezenkívül jártam már fogorvosnál, ott sem találtak semmit, azt javasolták, hogy menjek gasztroenterológiára. Kaptam beutalót gyomortükrözésre, de még előbb szeretném itt feltenni a kérdésemet önnél. Nem tudom, hogy lehet-e összefüggésbe a többi problémámmal ez a dolog, de mindenképpen leírom az egyéb betegségeket is, hogy teljes legyen az összkép. Vashiány miatt Neo Fero Folgamma tablettát szedtem egy darabig, ami azóta javított a vérképemen (már nem szedem), ezenkívül egy darabig fű- por- és állatszőr allergiára szedtem gyógyszereket, de mivel már egy ideje kerülöm a tüneteket kiváltó dolgokat, megszűntek a tüneteim és a gyógyszert sem szedem már, szóval ez nem hiszem hogy számítana, csak hallottam olyat is, hogy a tüdő miatt is lehet rossz az ember lehelete. Fokozottan ügyelek a szájhigiéniámra, rendszeresen mosom a fogamat és már szájfertőtlenítővel is próbálkoztam, de semmit nem használt ebből a szempontból. Nem dohányzom, alkoholt szinte soha nem fogyasztok, és alkalmaként iszok csak kávét, de azelőtt is fennált a probléma, mielőtt egyáltalán kávéztam volna. Végeztem,, nyáltesztet" is, de annak nem volt semmi kellemetlen szaga, szóval nem hinném, hogy a nyálamban lenne valami baktérium. Ugye a reflux merült fel, amikor elküldtek gyomortükrözésre, de a szájszagon kívül egyáltalán nincs semmilyen más tünetem, nem szokott égni a gyomrom, vagy ehhez hasonlók, ezért nem is vagyok benne biztos, hogy ez állhat a háttérben. Még egy betegség ami talán közrejátszhat, hogy szintén évek óta vannak visszatérő panaszaim candida hüvelygombára vagy szimpla hüvelygyulladásra, amit megint nem tudok hova tenni, pedig már számtalan orvosnál jártam, és több havonta vissza-visszatér, gyógyszerek nem igazán segítenek... mostanában kezdek odafigyelni jobban az étrendemre, és hogy ne vigyek be annyi cukrot a szervezetembe. Még hozzátenném hogy az emésztésem sem tökéletes, alkalmanként előfordul székrekedés, mindenesetre az esetek többségében nem egy mesés élmény elintézni a dolgom. Még egy tünet, ami egyszer van, egyszer nincs, a nyelvemen egy sárgás színű lepedék, hogy ez most gomba, vagy valami egyéb, fogalmam sincs, de akkor is rossz a leheletem, ha nincs ez a lepedék... Van-e esély a refluxra, vagy esetleg pont az ellenkezőjére, savhiányos állapotra? Vagy talán más áll a háttérben? Nagyon szeretném kideríteni és nem úgy beszedni savkötő gyógyszereket, hogy esetleg pont az ellenkező probléma áll fent. Előre is köszönöm a segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a szájszag témában

Reflux nem igazán okoz szájszagot. Véleményem szerint (és a tünetek is erre utalnak) a nem megfelelő bélflóra okozhatja a panaszt (bizonyos baktériumok gáztermelés mellett bontják a vastagbélbe jutott tápanyagokat, ezek a gázok a bélfal erein át a tüdőbe jutnak, majd kilégzésre kerülnek). Első körben legalább 1 hónapos kombinált pre- és probiotikus kúrát javasolnék (Progastro825+ Enterol). Ha ez nem teljesen eredményes, érdemes megpróbálni bélben ható antibiotikum 1 hetes szedését és a probiotikus kúrát ezt követően újra.

Kérdés: 2015. október 04., 22:04; Megválaszolva: 2015. október 05., 08:24
Kérdések és válaszok: Egyéb
irritábilis bél szindróma
visszatérő hasmenés
Fehérvérsejtszám eltérések mire...
KÖLDÖK körüli égő érzés