A nyálkás széklet lehet korábbi bélfertőzés maradványa?

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2 héttel ezelőtt, pár napon keresztül változóan híg székletem volt, amit egy rövid diétával hamar tudtam kezelni, más tünetem (pl. rossz közérzet, étvágytalanság) nem volt. A széklet állaga azóta normális, de minden nap, kisebb vagy nagyobb mennyiségben zselészerű, nyákos darabok láthatóak rajta - ezek világos vagy barnás színűek, a székleten belül is láthatóak világosbarna részek. Egy-egy alkalommal van, hogy nem találok nyálkás nyomokat. Minden nap van székletem, utazás alkalmával fordult elő, hogy 2 napig nem volt, de a következő ürítéskor a nyálka ugyanúgy látható volt. Néhány évvel korábban volt már nyákos székletem, de akkor néhány napon belül meg is szűnt. Mivel a napokban hólyaghurutom is volt, arra gyanakszom, hogy bakteriális eredetű fertőzésről lehetett / lehet szó a bélrendszerben is. Friss vérképemet a háziorvos jónak ítélte, csak a thrombocyta szám határérték alatti, 125. Lehetséges, hogy egy korábbi vagy még meglévő bélhurut eredménye a nyákos széklet? Egy végbél körüli mechanikai sérülés okozhat hasonló tüneteket, vagy mindenképp "feljebb" kell keresni az okot? Javasol gasztroenterológiai vizsgálatot? Ekcémás tüneteim miatt a bőrgyógyászom már felvetette, hogy a tejcukor bélben való lebomlása esetleg nem teljes, de nem voltam még ételallergia-vizsgálaton. Szükséges lehet? Normaflore-kúrát kezdtem napi 2 ampullával. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza nyák témában

Lezajlott bélhurut illetve antibiotikum kezelés okozhat nyákos székürítést. Ha kapcsolódó, riasztó tünet (vérzés, fogyás) nincs, akkor nem feltétlenül jelent betegséget. Pre- és probiotikum legalább 1 hónapos használata segíthet a problémán (érdemes más márkát is kipróbálni) . Ha a panasz nem szűnik, vagy más tünet is társul hozzá, érdemes gastroent. kivizsgálást elkezdeni.

Kérdés: 2015. szeptember 23., 14:04; Megválaszolva: 2015. szeptember 23., 14:20
Kérdések és válaszok: Egyéb
híg nyák ürülés
Üdvözlöm! 63 éves vagyok.3-4éve kezdödött a problémám. Rendszeres reggeli egyszeri székletem volt de ez megváltozott és pépes székletem lett...
Átlátszó Nyálka széklettel
Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémám van, hogy Ir-re szedek merkformint, amit már lecsökkentettünk napi 1re, mert állandóan hasmenésem volt, most...
széklet nyák
Tisztelt doktor úr! Már néhányszor tettem fel kérdést a székletemmel kapcsolatban. Elég sokszor előfordult hogy a székletem felszínén barna...
széklet nyák
Jóreggelt doktor úr! 4-5 hete a székletem nyomokban nyákot tartalmaz, vékony csíkokban, sárgás, barnás színű ez az anyag ami a székletemen van...
"Nyálkás" probléma
Tisztelt Doktor Úr! A múlthéten kb. 3-4 napig szinte minden ebéd után hasgörcsök és hasmenés gyötört. Ez szerencsére rendeződni látszik...