B6 vitamin szedése, hidegen füstölt lazac terhességben

Tisztelt Doktor Úr! 29 hetes Crohn beteg kismama vagyok. A terhességem 9. és 17. hete között tévedésből napi 32 mg b6 vitamint szedtem, majd a 18.és 24. hét között 42 mg-ot naponta, azt olvastam, hogy a napi szükséglet csupán 2, 2 mg, és terhességben 25 mg szedhető maximum naponta. (de állítólag külföldön 50 mg-ban határozták ezt meg) . Bár a 21. heti ultrahangon mindent rendben találtak, Ön szerint okoztam valamilyen problémát a magzatnál a túlzott vitaminfogyasztással? Másik kérdésem az lenne, hogy terhességem első felében sokszor ettem hidegen füstölt lazacot, amiről most olvastam, hogy nem szabad, mivel lisztéria lehet benne, tünetem nincsen, utoljára legalább egy hónapja ettem ilyesmit. Milyen vizsgálattal lehetne kideríteni, hogy megfertőződtem-e és a magzat jól van-e? Nagyon köszönöm a válaszát előre is!

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Pétervári László válasza Egyéb témában

A vitaminok két csoportra oszthatók: vízben és zsírban oldódó vitaminokra. A vízben oldódóakat nem lehet túl adagolni, mert a felesleges mennyiség egyszerűen távozik a szervezetből. Ezekből naponta kell elegendő mennyiséget fogyasztani. A B-vitamin is ide tartozik. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K vitaminok) viszont felhalmozódhatnak a szervezetben, ez nagyon fontos. Az egészséges magzatfejlődés szempontjából a hiányos és a túlzott bevitel egyaránt káros lehet.

Listeria fertőzés után 9-48 órával hányás, hasmenés, bélgörcsök lépnek fel. A lappangási idő 1 nap, de akár 3 hónap is lehet, általában azonban 3-4 hét. A tünetek mellett azt is el kell mondani az orvosnak, ha előfordulhatott, hogy szennyezett élelmiszert fogyasztottunk. Mikrobiológiai vizsgálatokkal állapítják meg, hogy valóban a Listeria-fertőzésről van-e szó (pl. vér, agy-gerincvelői folyadék mikroszkópos vizsgálata és bakteriológiai tenyésztése) .

Kérdés: 2015. március 04., 12:07; Megválaszolva: 2015. március 06., 21:30
Kérdések és válaszok: Egyéb
Serum Calcium
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?
Covid oltás után alkohol?
Hasi fájdalom