Új gyógyszer

Tisztelt Doktornő! 2005-óta tüdőembólia miatt szedek syncumárt. Most egy kisebb műtét miatt kellett belgyógyászi javaslat átállításra. A belgyógyász egy újfajta gyógyszerre állít át: Xarelto 15 mg. Állítólag nem kell havonta ellenőriztetni az INR-t. A műtét napján nem kell ezt az új gyógyszert bevennem, csak másnaptól újból. Azt sem tudom, hogy kell-e figyelnem a "K" vitaminos étkezésre /sajnos elfelejtettem megkérdezni/. Kicsit félek a változtatástól., Mennyire biztonságos? Várom szíves válaszát. Köszönettel.

Dr. Szanyi Andrea válasza véralvadásgátlás témában

Kedves Kérdező! A Xarelto szedése mellett nem szükséges a táplálék K vitamin tartalmára figyelni, az ételek K vitamintartalma a gyógyszer hatását nem befolyásolja. Valóban nem kell havonta ellenőrizni az INR értéket, más mechanizmus útján hat a gyógyszer. Ezekből kifolyólag, ennek szedése sokkal kényelmesebb, bár vérzéses szövődmények csakúgy, mint a Syncumarnál ennél is előfordulhatnak. Sajnos tartós szedését a társadalombiztosító jelenleg csak korlátozással támogatja.

Megválaszolva: 2015. február 26.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Gyógyszer kölcsönhatás
Tisztelt Doktornő! 40 éves, 164/52 nő vagyok. Évente kb 1 alkalommal előforduló pitvarfibrilláció miatt 3 éve Eliquis 2,5mg véralvadásgátlót szedését állította...
Véralvadás változása COVID elleni oltás...
Tisztelt Doktornő! Ahogy előző kérdésemben megírtam, anyukám Sorin műbillentyű, illetve szívproblémák miatt vérhigítót szed. A járványhelyzet miatt...
Alvadásgátló gyógyszer kétféle
Barátom egy hete aranyérmütéten esett át. Clexane előtöltött injekciót irtak fel, de aggódik, hogy a napi Aspirin Protect szedése mellett kell-e ujabb...
Véralvadásgátló használata
Tisztelt Doktornő/ Doktor úr! Elnézést a zavarásért. Sajnos még most barátkozom azzal, hogy kell szednem a Syncumar vérhígítót., De amikor volt egy...
Syncumáros beteg előkészítése vastagbél...
Jó napot kívánok! Olyan segítséget szeretnék kérni, hogy az édesanyám szívbillentyűvel műtött. Többször volt vastagbél tükrözése, de egyszer se vették le...
Helyi érzéstelenítéses műtét után...