Véralvadás változása COVID elleni oltás után vérhigítót szedő beteg esetén

Tisztelt Doktornő! Ahogy előző kérdésemben megírtam, anyukám Sorin műbillentyű, illetve szívproblémák miatt vérhigítót szed. A járványhelyzet miatt beruháztunk egy CoagS INR Coagulator szettre, így most háziorvosi konzultáció mellett én szoktam mérni anyukám INR-jét. Mivel a COVID oltásnál köztudott, hogy nagyon ritkán, de előfordul trompocitopenia melletti vérrögképződés mellékhatásként, elhatároztam, hogy gyakrabban fogom mérni anyukám INR-jét oltás után. Sajnos lejárat miatt új tesztkit-et kellett rendelnem, így oltás utáni harmadik nap tudtam csak mérni. Első eredményre az jött ki, hogy "nincs koaguláció", második mérésre 1,74. Mivel ez teljesen lehetetlennek tűnt, felhívtam a Diagon-t, a gyártót. A gyártó tanácsára kontroll vizsgálat lett lefuttatva, a kit kontrollja jó lett. Utána több mérést végeztem, az alacsony értékek jöttek ki, így elkönyveltem az egészet úgy hogy valami mérési hibát vétettem, a háziorvosnak jelezve lett az eredmény, aki az alacsony eredmény alapján fél tablettával emelte anyukám Syncumar adagját. Azt javasoltam anyukámnak vércukor szint ellenőrzésekor figyelje a véralvadását. Az utolsó INR méréskor anyukám ujjaiból alig sikerült a mintának elegendő vért kipréselni, az érték is alacsony lett. Anyukám csodálkozott, mert pár órával előtt vércukorszint ellenőrzéskor "nagyon folyt" a vére. Lehetséges ez? Anyukám még csak egy Moderna oltást kapott. Bevállalja a második oltást? Honnan lehet tudni, hogy valakinek előjött ez a trombocitopenias vérrögképződés vagy nem? Ha váltakozik a véralvadása az milyen veszélyekkel jár (a műbillentyűn kívül pacemaker-e is van) . Mit javasol? ... Képletesen szólva, félek hogy úgy menekülünk meg a "tűzvésztől", hogy "kiugrunk az ablakon és nyakunkat törjük".

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza véralvadásgátlás témában

Kedves Kérdező! Amennyiben a véralvadási folyamat elindult a szúrás helyén, már nem reális az INR ellenőrzés ujjbegy vérből.

Moderna oltásra amúgy sem jellemző trompocitopenia melletti vérrögképződés.

INR ellenérzés és vérkép ellenőrzés kétség esetén mindenéppen vénás vérből javasolt.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. április 20., 11:09; Megválaszolva: 2021. április 24., 20:48
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Syncumáros beteg előkészítése...
Jó napot kívánok! Olyan segítséget szeretnék kérni, hogy az édesanyám szívbillentyűvel műtött. Többször volt vastagbél tükrözése, de...
Szívelégtelenség, hormonzavar
Tisztelt Doktornő! Pajzsmirígy alulműködésre L-thyroxint szedek kb. 72 mikrogrammot. Magas vérnyomásra szedtem 1 db 5/5 mg egiramlont, 1 db 1 mg-os...
Brilique 90mg gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A nagymamám 1 hónapja kapott szívinfarktust, amelyből sikerült azóta felépülnie, viszont szednie kell egy Brilique...
Szívritmuszavar?
Abláció utáni pulzusszám
Tisztelt Doktornő! Május 19-én pitvarbibrilláció abláción estem át, a műtétet végző orvos szerint jól sikerült a beavatkozás. Ő is...