Clexane és terhesség

Tisztelt dr. Úr/Nő! 2005- ben igazolódott nálam a Leiden mutáció heterozygota állapota, ami miatt kezelésben eddig nem részesültem. 2008-ban komplikációmentes terhességem és szülésem volt. A szülést követően 10 napig kaptam vérhigító injekciót, azóta nem részesültem kezelésben. Jelenleg 20 hetes kismama vagyok. A háziorvosom szerint mindenképpen kapnom kellene vérhigítót, míg a nőgyógyászom kategorikusan ellenzi a terhesség ideje alatt ezt a kezelést., mivel praxisában már találkozott emiatt méhlepényleválással, koraszüléssel. Azt javasolta, hogy folyamatosan nézzük a véremben a trombózisra utaló értékeket a megnyugtatásomra. Valóban elegendő lenne ez a módszer is megelőzésképpen, illetve melyik orvos álláspontja kevésbé kockázatos, mert én már az érvek és ellenérvek mellett teljesen döntésképtelen és kétségbeesett vagyok. A Clexane befolyással lehet a szülésre, van esélye az elvérzésnek, illetve valóban előidézhet méhlepényleválást, méhen belüli vérzést? Nem szeretnék rossz döntést hozni, de az ellentétes vélemények alapján már mindkét verzió riaszt és félelmet kelt. Előre is köszönöm válaszát: Szabina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza véralvadásgátlás témában

A várandósság önmagában is 6-25-ször gyakoribbá teszi a trombózis kockázatát a nem állapotos nőkhöz képest. A trombofília e formája trombózisos esemény, azaz tünetek nélkül is okozhat a magzati életet is veszélyeztető komplikációkat a terhesség idején. Terhesség alatt szigorúan tilos a K-vitamin antagonisták adása, mert pl. a Syncumar a magzatnál súlyos csontváz-rendellenességet okozhat.

A naponta 1-2-szer adott alacsony molekulasúlyú heparin injekció vagy a szájon át szedhető heparin véralvadásgátló készítmények közül az utóbbiak az alkalmasabbak a várandósok kezelésében.

A tromboembóliás betegségek kialakulásának esélyét növeli, ha a Leiden-mutáció mellett - amely jelenleg nem befolyásolható rizikófaktor - más kockázati tényezők is jelen vannak, mint például a fogamzásgátló tabletták szedése, a dohányzás, az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a mozgásszegény életmód és a visszértágulat.

A várandós kezelése megelőző dózis alkalmazásával történik, ez nem okoz egyéb szövődményt.Konzultáljon hematológus szakorvossal.

Kérdés: 2013. november 07., 20:57; Megválaszolva: 2013. november 09., 21:57
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség alatt fogröntgen
Tisztelt Doktor Úr! 32 éves, magamat egészségesnek tudó nő vagyok. Van már egy 2,5 éves egészséges kisfiam. Jelenleg újra babát tervezünk a...
Missed abortion
Kedves Doktor Úr! 9 hetes terhes voltam a héten amikor szerdán este elkezdtem vérezni. Csütörtök reggel bementem a kórházba, ahol megállapították...
Pfizer oltás nem várt terhesség
Barnás pecsételés
Terhesség van ok aggodalomra?