Erős bűntudat, egy növényklónozás miatt.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Olyan problémával szeretnék Önhöz fordulni tanácsért, amelyet tovább bonyolít annak bioetikai és vallási tartalma. Elnézést kérek, hogy más nevében írok, de az én életemre is erősen kihat a dolog, amit egyre nehezebben bírok lelkileg. A barátnőmről lenne szó, aki teljesen elvesztette önbecsülését és az életbe vetett hitét, egy 5 évvel ezelőtt történt esemény miatt. 25 éves, biológia bsc diplomás. A biológia elméleti részét szereti, a gyakorlati résszel viszont fenntartásai vannak. Úgy tekint az élőállat kísérletekre, a génmanipulációra és akár a növényklónozásra is, hogy nagyobb bűn még az emberölésnél is. Nem vallásos, de ettől függetlenül bűnnek tartja, ha valaki klónozással - Istent játszva - élőlényt teremt. A tanulmányait ennek megfelelően alakítgatta, hogy elkerülje az ilyen gyakorlati foglalkozásokat. Sajnos rájött, hogy nem sikerült mindent kikerülni. Pár hónapja eszébe jutott, hogy az egyetemen, laboros foglalkozáson több alkalommal is, tudtán kívül növényklónozást hajtott végre. Nem mondták el, hogy na emberek mi most növényt fogunk klónozni, csak kezébe adták a hormon kezelt táptalajt, és a pipettában előkészített dohánylevélből származó növényi szövetet, hogy ültesse be a talajba. A párom nemrég előkereste a jegyzeteit, és utánanézett a benne talált fogalmaknak. Az eredmény az lett, hogy bizony sejtszinten klónozott egy olyan növényt, ami természetes úton soha nem klónozza magát. Ettől teljesen összezuhant, azóta is képtelen túllépni rajta. Minden nap sírva fakad, és teljesen életképtelenné vált. Különösen akkor sír, ha a hosszútávú terveinken gondolkozik, mondván, hogy mindent el fog veszíteni, mert ő már rossz ember. Volt már két pszichológusnál, egy pszichiáternél, de mind azt mondta, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Én a kényszergondolatok betegségére gyanakszok, amikor a beteg vallási szentségtörés gyanúja miatt szorong. Mit tanácsol kihez tudnánk fordulni, vagy ez már pszichiátriai kezelést igényel? Ákos

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza a szorongás témában

Kedves Ákos! A génmanipuláció a mindennapjaink része, ezért nagyon nehéz biológusként elkerülni. Ennek ellenére nem lehetetlen, hiszen a barátnője lehet biológia tanár vagy egy nemzeti park munkatársa, ahol szeretheti a biológiát önmagáért és nem kell a számára kellemetlen aspektusokkal foglalkoznia. A másik meglátásom, hogy a klónozás nem csak új, módosított fajok létrehozására alkalmas, de számos gyógyszer és egyéb, az emberiség számára hasznos anyag kifejlesztésére is, ezért nem szabad egyértelmű rosszként tekinteni ezekre a kísérletekre. A barátnője viselkedésében inkább az az aggasztó, hogy érzelmekkel, illetve összeomlással reagál ezekre az eseményekre. Ugyan már járt pszichiáternél, de én jónak tartanám, ha egy másik szekembert is felkeresne, lehetőleg az ön kíséretében, hogy el tudják mondani, hogy mi a probléma. Talán indokolt lenne egy kórházi alaposabb kivizsgálás is, ahol pszichológiai teszteket töltetnek ki a barátnőjével.

Kérdés: 2014. június 12., 19:29; Megválaszolva: 2014. június 16., 20:02
Kérdések és válaszok: Egyéb
allergia vagy más
Bizsergés végtagokban
Van-e teendőm a köv. vérkép...
Beütöttem a fejem