Veszélyes lehet ez a multivitamin?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Most a téli hónapokra mindenképp keresni akartam egy megfelelő multivitamin táplálék kiegészítőt, de rengeteg helyen olvastam és ismerőseimtől is hallottam, hogy a szintetikus vitaminok veszélyesek lehetnek és a szervezetet jobban megterhelik. Ezért minél természetesebb vitamin után próbáltam nézni. Vásároltam egy vitamint és az lenne a kérdésem hogy az összetételében van-e valami ami káros hatással lehet rám? Összetétel: A-vitamin (béta-karotin) 5, 000 IU 100% C-vitamin (aszkorbinsav) 500 mg 833% D-vitamin (ergokalciferol) 800 IU 200% E-vitamin (d-alfa-tokoferil-szukcinát) 100 IU 333% Tiamin (B1-vitamin) (tiamin-monohidrát) 25 mg 1, 667% Riboflavin (B2-vitamin) 25 mg 1, 471% Niacin (niacinamid) 25 mg 125% B6-vitamin (piridoxin-hidroklorid) 25 mg 1, 250% Folsav 400 mcg 100% B12-vitamin (cianokobalamin) 250 mcg 4167% Biotin (d-biotin) 50 mcg 17% Pantoténsav (d-kálcium pantotenát) 30 mg 300% Kalcium 257 mg 26% (kálcium-karbonát, di-kálcium-foszfát, d-kálcium pantotenát) Vas (vas-szulfát) 15 mg 83% Jód (alga) 150 mcg 100% Magnézium (magnézium-oxid) 125 mg 31% Cink (cink-oxid) 15 mg 100% Szelén (szelén-metionin) 25 mcg 36% Réz (réz-glükonát) 0.5 mg 25% Mangán (mangán-glükonát) 4 mg 200% Króm (krómium-pikolinát) 100 mcg 83% Molybdenum (nátrium-molibdát) 51 mcg 68% Klorid (kálium-klorid) 45 mg 1% Kálium (as Kálium Klorid) 50 mg 1% Kolin (kolin-bitartrát) 50 mg + Inozitol 25 mg + PABA (para-aminobenzoesav) 25 mg + Bór (nátrium-borát) 1 mg + Citrus Bioflavonidok (Citrus spp.) (gyümölcs) 60 mg + Heszperidin komplex (Citrus spp.) (gyümölcs) 20 mg + Rutin 20 mg + Quercetin 20 mg + DNA (dezoxi-ribonukleinsav) 1 mg + RNA (ribonukleinsav) 35 mg + L-glutation 5 mg + Lutein 10 mcg + Speciális enzimkeverék 50 mg + (betain-hidroklorid, bromelain (ananászból) , papain (papaya enzim) , amiláz, lipáz, celluláz, protáz) Speciális probiotikus-keverék 25 mg + (L.acidophilus, L.bifidus, L.bulgaricus) A választ előre is köszönöm!

Dr. Tomonkó Magdolna válasza vitamin témában

Kedves Kérdező!

Nem gondolom, hogy egy egészséges, fiatal embernek feltétlenül multivitamint kellene szednie. A könnyű, vegyes táplálkozás általában tartalmazza a szükséges tápanyagokat, kúraszerűen is inkább betegségek utáni lábadozás időszakában, fizikai v mentális megterhelés alkalmával célszerű a használatuk. Ezek az összetevők teljesen általánosan fordulnak elő a táplálékkiegészítőkben, de azt, hogy Önre milyen hatással lesznek, nem hiszem, hogy meg lehetne mondani előre. Az ásványi anyagok probiotikumokkal való kiegészítése jó ötletnek tűnik, de magam nem próbáltam ezt a készítményt. Olyan tapasztalat viszont van, hogy jelentős testsúly szaporulatot okozhatnak rendszeres szedés következtében.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2012. december 04., 12:42; Megválaszolva: 2012. december 08., 14:24
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Vitaminok és étrendkiegészítők...
Tisztelt Dr. Szanyi Andrea, Érdeklődni szeretnék, hogy mi a különbség egy átlag patikában kapható étrendkiegészítő (főleg vitaminok) és egy...
hipervitaminózis
Kedves Dr.Úr! Az elmúlt pár hónap alatt különböző vitaminkészítmények által 336 968mcg A vitamint szedtem be.Ha a béta karotint fél A...
volt-nincs vitamin?
Tisztelt Doktornő/úr! Lányom 36 éves, már 10 éve természetgyógyász géppel vizsgálta, ugyanaz jött ki, mint most, a szervezete nem képes...
Lehet e egyszerre szedni két...
Üdvözlöm! A kérdésem annyi lenne, hogy lehet e egyszerre szedni a Revalidot és az Actival Max-ot. A Revalid nagyon jót tett a hajamnak amikor...
Flavantic, ill. Flavon típusú...
Kedves Doktornő! Szeretnék venni gyümölcs-zöldségkoncentrátumot. Már kérdeztem önt erről a témáról, de még van ami továbbra sem teljesen...