Húgyhólyagrák terápia

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Édesapám 67 éves, egy hónapja ultrahanggal húgyhólyagrákot diagnosztizáltak, amit tegnap tükrözéssel meg is erősítettek. Sajnos műtétre ezután csak több mint egy hónappal későbbre tudták előjegyzeni. A diagnózis-lapra a követekzőket írták: D4140 húgyhólyag bizonytalan és ismeretlen. USG: viz+ül.1-2 vvs, fv elv. A vizsgálat alapján 20mm átmérőjű alapon nyugvó 13mm legnagoybb vastagságú egyenetlen felszínű, echodus solid képlet figyelhető meg. A prostata norm méretű. TU.ves.urin.susp. A vizsgálat során könnyen bevezthető eszköz, j.szájadék felett kocsányos, tömör szerk. féldiónyi exophit látható. Opus javasolt. Eddigi tünete csak a gyakoribb vizelés volt, a probléma egy rutinvizsgálat során derült ki. Véres vizelet eddig nem volt. Egyéb betegségek: hypertonia, agyi érszűkület, köszvény, csontelhalás a combcsontnál. Több információ nincs a lapon és sajnos szóbeli tájékoztatást vagy javaslatot semmit nem kaptunk. Azt szeretném megtudni, hogy az első diagnózistól a műtétig terjedő majdnem 2, 5 hónapnyi várakozás nem csökkenti-e nagyon a túlélési esélyeket. Mit lehet tenni a gyógyulás érdekében (vitamin, táplálkozás, bármi egyéb ami hasznos lehet) . Édesapám fiatalkorában dohányzott, alkoholt keveset iszik. És még azt szeretném megtudni, hogy a fentiekből lehet e tudni milyen stádiumban van a betegség (a lapon nincs a TNM kód) .

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza hólyagrák témában

A 67 éves Papának hólyagrákja van.

Hólyagráknál nem is annyira a hólyagba belógó növedék (a tumor "exophyt" része) , mint inkább a tumor vastagsága a perdöntő.

A stádiumot (a TNM alapján) ezért csak a műtétkor lehet pontosan eldönteni, mert kérdés az, hogy mennyire infiltrálja a hólyag falát. Ez nagyjából már egy kismedencéről készült CT-n, de még inkább egy MR (mágneses rezonanciás) vizsgálat képein is felbecsülhető, de csak nagyjából. Ezeken a képeken elég pontosan fel lehet becsülni a daganat vastagságát (mennyire szaladt bele a hólyagfalba, izmokat érinti-e, megjelenik-e a hólyag külső felszínén) , és meg lehet becsülni a környéki nyirokcsomók állapotát is. Persze ezek csak képek, a szövettan csak a műtéttel jön meg.

Mindenképpen a mielőbbi műtét a helyes: egyrészt ne növekedjen a tumor (bár a hólyagrák csak lassan növekszik) , másrészt a beteg és a család essen már túl a szorongásain, félelmein.

Sajnos, az u.n. "volumen-korlát" nevű marhaság miatt kénytelenek a kórházak besorolni a betegeket, mert egy bizonyos számú műtétet fizet az OEP, a "volument" meghaladó beavatkozásokat már nem fizeti, ilyen módon a kórházak, klinikák a saját anyagi terhükre gyógyitanának. Márpedig senki nem akarja a saját munkahelyét csődbe vinni. Nehéz helyzet: az orvosi gondolkodás és a pénzügyi gondolkodás mesterséges összeütköztetése. A műtétet úgyis meg kell csinálni előbb-utóbb, miért jó a tisztelt Pénztárnak, hogy utóbb? Ezt mi orvosok nem nagyon értjük. A beteg természetesen az orvost szidja, a finanszírozónak az a legegyszerűbb.

Esetleg lehet találni olyan Urológiát kis Hazánkban, ahol még van a "volumen-korláton" belüli kapacitás egy hólyagműtétre (és persze annak összes költségére: altatás, műtét, transzfúzió, intenzív ápolás, gyógyszerek, katéterek, stb., stb.) .

Üdvözlettel

Kérdés: 2011. március 23., 11:52; Megválaszolva: 2011. március 31., 12:01
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Hólyagrákra hajlam?
Édesanyámnál 70 éves kora körül áttét nélküli húgyhólyag-rákot diagnosztizáltak. Kérdésem, hogy ez jelent-e számomra rizikófaktort, nagyobb...
húgyhólyagrák
Apukámnak 1 éve húgyhólyagrákja van. Már 3-szor műtötték mindig kiújult. Most kapott volna injekciós kezelést, ami talán segített volna, hogy ne...
Mit várhatunk?
nagy kiterjedésű hólyagtumort igozoltak, ezért TUTURt végeztek, a szövettani eredmény Carcinoma urotheliale papillare Grade I. pT1 volt. Később TUR...
Hólyagdaganat kezelés-mennyire...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy a hólyagdaganat azon utókezelése, mikor egy katéteren keresztül folyadékot...
Hólyagrák
G2, pTa hólyagdaganat kemoterápiás kezelése után hány százalék a túlélési esély?