Vastagbéldaganat és zsibbadás

Tisztelt Onkológus! Édesapámmal kapcsolatban érdeklődnék és kérném a véleményét! Júliusban műtötték vastagbéldaganattal, majd elkezdte a kemoterápiát./Időközben volt szövettani vizsgálat is, de áttétet nem találtak tükrözték is/.December végén lett volna az utolsó, de már nem ment el, mert egyre rosszabbul lett. A 22 órás infuziót lefolyatták nála "4" óra alatt! Már ott is többször rosszul lett, jelezte, de azt mondták, ez ezzel jár./Most a belgyógyászaton fekszik, mert otthon már nem tudtak vele édesanyámék mit kezdeni, mert nem tudott se enni, se lábra állni, és borzalmas fájdalmai voltak a végtagokban. A panaszai: nagyon zsibbadnak a végtagjai, de nem is nagyon érzi őket, ezt a betegfelvételkor a belgyógyász orvos is észrevette. A jobb lába és a bal keze zsibbad jobban, és őrült fájdalmat érez belül/végtagok/.Tegnap volt koponya ct-én, azt mondta az orvos, hogy semmi rendellenesség nincs.Ideggyógyász is vizsgálta, szerinte a kemoterápia okozza a panaszait. Ami érdekes, hogy műtét után és még a kemó előtt már a szájára panaszkodott, hogy zsibbadt, nem érzi kiesett az étel a szájából.Elküldték fogászatra, hogy a rossz fog miatt van.Kihúzták 2 fogát, de a panaszok nem szűntek meg.És most meg a végtagjai zsibbadnak és fájnak, de már kemó után. Az ideggyógyász a kemoterápia mellékhatására fogja, a belgyógyász azt mondja ideggyulladás is lehet, de valószínűsíti, hogy a kemó az oka./jeleztük, hogy a kemó előtt már a szája zsibbadt./Most már nem tudjuk mi lehet, mert javulás nincs és csak szenved, 69 éves, de már nagyon sokat fogyott, alig eszik, étvágya nincs, a gyomra fáj, gondolom a sok gyógyszertől, nem tudom.Kérem írja meg, mi az Ön véleménye, el fog múlni a zsibbadás, lábra tud még valaha állni? /már nem is hogy zsibbad, egyszerűen nem érzi a lábait, elesett otthon, mintha az egyensúlyközpontja sem lenne az igazi/.Lehet, hogy ott keresendő a válasz a gyógyuláshoz? Kérem segítsen, hogy tudunk mi segíteni rajta, mert semmi javulás nincs vasárnap/2011.jan.02./óta.Várom válaszát! Tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza daganat témában

Sajnos - mint csaknem az összes kérdező - nem írja le a Papa daganatát. Vastagbélrák tudniillik elég sokféle van. De: mivel kemoterápiás infúziókra fogták, el tudom képzelni, hogy nem egy felszínes daganatról volt szó, és a könyéki nyirokcsomók is érintettek lehettek. Ezt a műtét sonán eltávolított daganat leletén "makroszkóposan" (szemmel is láthatóan) a TNM rendszer szerinti besorolás, illetve "mikroszkóposan" a Dukes-, vagy az Astler-Coller szerinti szövettani besorolás tartalmazza. Ezek biztosan ott vannak a leleten. Úgy tippelek, hogy III stádiumú, Dukes C kategóriájú daganata lehetett, de ez csak tipp, nem látom a leletet.

Maradjunk a furcsa zsibbadásoknál.

Majdnem biztos, hogy a platinát (igen, a fém platinát, amiből az ékszereket is csinálják! ) tartalmazó OXALIPLATIN nevű gyógyszer okozhatja a "zsibbadásokat", ha kapott ilyet. Kombinációban szokták adni a Fluorouracillal, Leukovorinnal, és akkor FOLFOX-nak nevezik az orvosok egymás között ezt a kombinációt. Ilyet kapott a Papa?

Ha kapott ilyet, az bizony csinálhat nagyon kellemetlen "zsibbadásokat", furcsa érzéseket, érzéketlenségeket főleg a végtagokban, amiket mi orvosok "perifériás neuropátiának" nevezünk. Mivel a koponya CT negatív, nem hinném, hogy koponyaűri betegség (vérzés, thrombózis, áttét) okozhatná, pláne, ha mindkét oldalon jelentkezik szimmetrikusan. (Egy esetleges agyi góc tudniillik valamelyik oldalt - bal vagy jobb oldalt - érintené elsősorban) .

Ez a bizonyos neuropátia lehet akút (azaz rögtön jelentkezik már az első adag után) , ez rendszerint oldódik. Krónikus neuropátiája is jelentkezhet (pláne, ha újra és újra platinákat kap) , ami sajnos nem nagyon oldódik még hosszú idő után sem.

A szája körüli "zsibbadás" is lehet ennek az idegszálakat károsító hatásnak a következménye, de lehet, hogy az 5-fluorouracil nevű gyógyszer által okozott fogínygyulladása volt, nem?

Ha tehát kapott Oxaliplatint, akkor többé NE KAPJON!

B-vitamin komplexet viszont sürgősen KAPJON (B1, B6, B12, stb.)!

Kis dózisú szteroid is segíthet (pl. Medrol tabletta napi 16-32 mg) .

DE:

Egy betegnek két - három betegsége is lehet egyszerre. Türelmes, jó ideggyógyásszal kellene mielőbb konzultálni, hogy nem véletlenül egy másik betegség okozza ezeket a (főleg alsó) végtagi szimmetrikus zsibbadásokat, gyengeségeket, izomműködési zavarokat. Nincs véletlenül Guillen-Barré szindrómája?

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. január 05., 16:17; Megválaszolva: 2011. január 11., 13:59
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Majmegnagyobbodas
Májmegnagyobbodás
Tisztelt Doktór Nő/ Úr. 72 éves 9 éve melanomán átesett , jelenleg panaszmentes nő ultrahang képe: hepar megnagyobbodott, jobb lebenye a bordaívet...
Most akkor jó vagy nem jó?
CT és MR eredmény elemzése