Onkológiai kezelési lehetőségek

Tisztelt Doktornő / Úr! Apukám onkológiai kezelési lehetőségeiről szeretnék tájékozódni, mivel "napról-napra" lehet olvasni, hogy kiterjesztésre került bizonyos daganattípusokra az adandó vagy adható mellékhatás mentes(ebb) (másod vonal beli? ) szerek hatóköre. - 2003-ban kivették Apum bal felső tüdőlebenyét. Diagnózis: Carcinoma planocellulare (grade II.) lobi sup. pulm. l. sinistri. pT2pN0. Utókezelést nem kapott. - 2007-ben kétszer hólyag belső fali tumor eltávolítást végeztek Apumnál. Diagnózis, vélemény I.: Carcinoma transitiocellulare vesicae urinariae micropapillaris high grade típus. A daganatsejtek mind CK-7-tel, mind CK-20-al intensiv positivitást mutatnak. Az immunprofil alapján tüdő folyamat áttéte nem valószínű. Diagnózis II.: Carcinoma transitiocellulare papillare. Grade II. pTa, Nx, Mx. - 2007-ben, mivel nem szűnt apumnál a vérzés, így eltávolították a bal veséjét is. Diagnózis: Carcinoma transitiocellulare. Grade III. pT:3 N:x M:x Mivel nyirokrendszeri inváziót mutatott a vesetumor, így 2008-ban kb. fél évig tartó GEM+CDDP protokoll II. eljárás szerinti kemoterápiát kapott Apum (mellette bizonyos táplálékkiegészítőt fogyaszott), aminek hatására szinte alig maradt CT-vel kimutatható nyirokrendszeri áttéte, viszont a jobb tüdőcsúcsában megjelent egy elváltozás, ami azóta 2010-ben kb. 30mm-es lett már, s közben a nyirokcsomók is visszanőttek kb. a kemoterápia kezdeti stádiumának megfelelő méretűvé. - 2010-ben, (múlt héten) megint hólyagfali tumor eltávolítást hajtottak végre Apumon, mivel esetileg vér jelent meg a vizeletében. Mivel szeretnénk tenni Apumért, így a rendelkezésre álló kezelési lehetőségek közül szeretném elérni a Számára adható legoptimálisabbat, figyelembe véve, hogy 80 esztendős, s hogy túl van egy ambuláns jellegű Gemzar + Cisplatin (2008) kezelésen is. Kérem, adjanak tanácsot, hogy milyen szerekkel, milyen kezelést és hol kérhetünk / kaphatunk apum részére, mert nem ismerjük napra készen a lehetőségeket. Válaszukat várjuk és előre is köszönjük! Üdvözlettel: J. István és a Család

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat témában

J. Istvánnak és Családjának. Hát bizony a Papa sok mindenen ment át az utóbbi években. A bal oldali tüdődaganattal már nem lesz probléma, azt az akadályt sikeresen vette. Semmi jót nem tudok viszont mondani a jelen betegségről - hiszen a regionális nyirokcsomókban, és ráadásul a távoli szervekben is áttétet képző (jelen esetben a jobb tüdőcsúcsban) rosszindulatú daganat gyógyíthatatlan. Véglegesen meggyógyítani tehát nem lehet. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kellene kezelni. Az élettartamot várhatóan kissé meghosszabbító kezelések viszont 80 éves korban már alig-alig adhatók - mert ezek sem mellékhatás-nélküliek. Ártani meg nem akar az orvos. Kérdezi a modernebb gyógyszereket is: én így a távolból az Avastin, a Sutent, és a Nexavar gyógyszereket tudnám említeni - melyek alkalmazása szigorú szabályokhoz van kötve, és az urológiai daganatok kezelésére "szakosodott" urológusokat/onkológusokat kérdeznék meg erről. Minden egyetemi Urológiai Klinika (Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs), valamint a nagy onkológiai centrumok (Egyetemi Onkológiai Klinikák szintén az előbbi 4 nagyvárosban, valamint az Országos Onkológiai Intézet Budapest, Uzsoki utcai Kórház Budapest, Kecskeméti Kórház, Miskolci Szentpéteri Kapui Kórház, Győri Petz Aladár Kórház, Nyíregyháza, Szombathely, Gyula, stb.) vannak az ilyen kezelésekre kijelölve. Jobbulást a Papának.

Kérdés: 2010. szeptember 06., 22:31; Megválaszolva: 2010. szeptember 09., 13:04
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődnék
Tanácsadás 2
Bal oldali tüdődaganat
Tanácsadás
Jobb oldali hasi fájdalom
2017-ben műtöttek vastagbél daganattal. Azóta rendszeresen járok ellenőrzésre. 2020 márciusban voltam CT-n, szeptember végén laborban, ultrahangon...