Szájgarat rosszindulatú daganatával kapcsolatban

Tisztelt Doktornő/Úr! Édesapám betegsége miatt keresem fel Önt. Már írtam néhányszor, tudom mi van vele, csak azt nem tudom mi várható. Az a gond a kezelőorvosok nem nagyon tájékoztatnak minket.Leírom a zárójelentést, amivel hazaküldtek minket 3 hétre: Diagnózis: C1090 Szájgarat rosszindulatú daganata.80703 Carcinoma planocellulare.Hiszt: cc.planocellalure T2N3MX Status: A jobb tonsilláris árokban, az elülső garatívet is érintő kb.2-3 cm-es aprógöbös szövetszaporulat, mely a nyelvgyököt nem éri el. A jobb nyakfélen egy kb 8 cm átmérőjű, alapjához rögzült fixált, de nem fluctuáló terime tapintható. A bal nyakfél szabad. Nyaki UH: Az SCM vetületében egy 71*46 mm-es inhomogén terime. A parotisban 15*10 mm-es kettős megnagyobbodott nyirokcsomó. A b.oldali nyakfélen kóros nycs.nem mutatható ki. Leletek, konzíliumok: Haematológia, Kis vérkép: VVT: érték: 4, 1 referencia érték: 4, 5-5, 6 Hgb: érték: 12, 4 referencia érték: 14-18 HTK: érték: 0, 37 referencia érték: 0, 42-0, 52 Klinikai kémia: Gamma-gt: érték: 36 referencia érték: 5-32 Ionok: Nátrium: érték: 134 referencia érték: 135-150 A vérkép többi adata értékeken belül van, csak ezek az adatok eltérőek. A további kérdésem az, hogy ezek az eltérések mennyire komolyak, és mik ezek? 5.04-én kapott kemót, aztán kapta a sugarat minden nap. A sugárkezelés hatására kialakult mellékhatások miatt kezelését szüneteltetik.Otthonában javasolt tüneti terápia, Tantum verde, 3*1 Calcimusc, 2*1 Cataflam V50, 2*20mg Quamatel, Susp.anaest., sze. Analgetica forte kúp. E hónap 21-én folytatják a kezelést. Az a problémánk, hogy alig eszik, iszik egész nap, mert annyira fájlalja a nyelvét és a torkát, mikor nyel.Nagyon sokat fogyott, és semmi erő nincs benne. Félünk, hogy a további kezelések mégjobban lerobbantják őt.Ezek tényleg "csak" a kezelések mellékhatásai, vagy már annyira rossz állapotban van? Elvileg hátra van neki még egy adag kemó, meg sok-sok sugár.Félünk, nem fogja bírni. Mit javasol? Köszönettel: Dognai Attila

WEBBeteg szakértő válasza daganatos betegség témában

Dognai Attilának

8 centiméteres (Jézusom! ) áttét van a Papa nyakán a garat-tumorból.

Miért kellett ezt ekkorára növeszteni? Nem volt nehéz a nyelés a garat-daganattól már kb. fél éve?

A megoldás (próbálkozás egy eleve csaknem gyógyíthatatlan emberrel) arról szól,  hogy gyógyszerek, meg sugárkezelés együtt ("radiokemoterápia") .

Nem garantált.

Próbálkozás. Talán van 10-20% esély. Nem több.

Azt is lehet csinálni, hogy a család - biztosan szakértők gyülekezete - "félünk, hogy a további kezelések még jobban lerobbantják Őt".

Döntsön: ne engedje akkor a további kezelésket, biztos Ön jobban tudja.

Ne adja meg a Papának azt a 10-20% esélyt se.

De akkor ez az Ön felelőssége.

Furcsa helyzet, ha a család még egy kicsi esélyt sem akar adni egy betegnek, és a csaknem gyógyíthatatlan helyzetben valamit vár az egészségügytől.

Dr. Nagykálnai Tamás
Kérdés: 2010. június 09., 09:52; Megválaszolva: 2010. június 09., 09:52
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Rákot okoznak?
Tisztelt Doktor úr/nő Az lenne a kérdésem, hogy a hamburger, a sült krumpli, a hot dog, a fánk és egyéb ételek valóban nagy rizikó a rákos...
Fontos lesz a CT?
Tisztelt Doktor/nő/ Úr! Mint onkológustól szeretnék tanácsot kérni. Áprilisban lesz hét éve, hogy a férjemnél egy vastagbél műtétből és...
Angiokeratoma a mellbimbón. Rák?
Üdv! Édesanyám hétfőn volt bőrgyógyásznál mivel van egy seb pont a mellbimbóján.Illetve nem seb hanem inkább olyan száraz sárgás mint amikor...
Mennyi ideig romolhat, húzódhat még...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesapámnál 2009. óta vannak jelen a rosszindulatú daganatok. Először a nyelv alsó felszínének rosszindulatú daganatát...
Meddig élhet
Tisztelt doktor úr/nő! Azzal kezdeném a kérdésem, hogy elmondom az előzményeket! A férjem unokatestvére 18 évet töltött be idén tavaszon.14...