• Fontos lesz a CT?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor/nő/ Úr! Mint onkológustól szeretnék tanácsot kérni. Áprilisban lesz hét éve, hogy a férjemnél egy vastagbél műtétből és egy féléves (12x3napos) kemoterápiából álló kezelés befejeződött. Azóta kezdetben negyed, majd félévente, 2012 óta évente járunk kontrollra. Hála Istennek minden rendben volt. (Hat éve – jelenleg is – a Culevitet szedi.) A vizsgálatoknál a kezelő orvos labor, tumormarker és CT vizsgálatok elvégzését írta elő, tavaly már vastagbéltükrözést nem kellett csináltatni. A férjem az idén lesz 84 éves, az utóbbi fél évben fizikailag és szellemileg sokat gyengült. Áprilisban esedékes az újabb vizsgálat. Abban szeretném a tanácsát kérni, hogy ebben az életkorban, 7 év tünetmentesség esetén feltétlenül szükséges a CT elvégzése? Nem elegendő csak a laborvizsgálat a tumormarkerrel együtt? Vagy már ezt is mellőzni lehetne? Mert ha igen, ezt az orvossal - még április előtt – meg szeretném beszélni. Nem szeretném a férjemet fölöslegesen egy őt megterhelő tortúrának kitenni. Ha nincs semmi gond azért, ha – Isten ne adja – találnának valamit, akkor ebben a korban egyáltalán milyen kezelést kaphat? A válaszát nagyon várom és előre is köszönöm.

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganatos betegség témában

        Bár - a kérdező nem írja le, hogy pontosan milyen betegsége volt a férjének - de valahogy kihámozom. Véleményem a következő: nem kell évente kitenni semmilyen megterhelő vizsgálatnak 7 évvel a vastagbélrák (milyen, melyik, stb, nem tudom) kezelése után. A vérből végzett "tumormarker" nem kórjelző, tehát esetünkben felesleges, de ha már úgyis megszúrják egyéb dolgok miatt (koleszterin, Prosztata Specifikus Antigén /PSA/, stb), akkor azért a CEA, az AFP és a CA 199 is jöhet. Különösen nagy kivizsgálásokra semmi szükség, ha a beteg evvel a betegséggel kapcsolatban panaszmentes. dr. Nagykálnai Tamás


        Kérdés: 2014. január 25., 10:56; Megválaszolva: 2014. február 02., 20:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: