6237 Kecel

Tisztelt Dr Nő édesanyám vastagbél daganattal műtötték áttétet képzett a májára májkapuba ezáltal nem műthető kérdezném mit javasolna lehet az effajta daganatot ráladiófrekvenciás kezelesse vagy fagyasztassal akár közvetlen a daganatba fecskendezett kemóterapiával kezelni? Válaszát köszönöm Tisztelettel Kitti

Dr. Baki Márta válasza Vastagbél daganat témában

Tisztelt Kitti!

A májkapuban lévő nyirokcsomó áttét vagy a májban, vagy ezen a helyen elhelyezkedő májáttét – amennyiben nem műthető – egyéb helyi kezelésre sem nagyon alkalmas. A radiofrekvenciás vagy más szóbajöhető helyi kezelést sem szívesen vállalják. Ugyanis nem biztos, hogy a környező szerveket - erek, epevezeték, stb… - azok károsodása nélkül meg lehet kímélni.Így viszont esetleg nagyobb veszélynek teszik ki a beteget, minthogy előnye lenne a lokális terápiának. Esetleg még lehet konzultálni sugárterápiás szakemberrel, hogy tudnak-e csak erre a területre koncentrálható besugárzást alkalmazni. Egyébként pedig szisztémás gyógyszeres terápia javasolható, a beteg általános állapotát figyelembevéve.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. november 13., 20:32; Megválaszolva: 2022. november 14., 06:12

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Daganatos betegseg
Vastagbélrák kezelése
Vastagbél daganat -folyamatos...
Tisztelt Doktornő! Édesanyám vastagbél daganatos betegsége kapcsán szeretném a tanácsát kérni. Kórelőzmény: 68 éves, korábban kitűnő...
Adenocarcinoma
Kérdés májáttétről