Májsejtrák áttéttel

Tisztelt Doktornő! Édesanyámnál pár évvel ezelőtt májzsugort diagnosztizáltak, melyet a Hepatitis C vírus és az évekig tartó alkoholizmusa okozott. Akkor nagyon kritikus volt az állapota, többször szívták le a folyadékot a hasüregéből, csontsoványra fogyott, de több mint 1 év után kijött a kórházból, és azóta elfogadható volt az állapota, hízott is és panaszmentes volt. Viszont idén február végén egy rosszullét alkalmával UH-n majd később CT-n kiderült, hogy a máj bal lebenyén egy 72 mm-es daganat található, mely már a tüdőt is és a nyirokcsomókat is érinti, valamint a jobb mellén is látnak is csomókat. A pontos diagnózis: májsejtrák. Az utóbbi 2 hétben 6 kg-ot fogyott, étvágya változó, nagyon keveset eszik. Az onkológus annyit mondott, hogy mivel annyira gyenge a szervezete, nem kaphat kemoterápiát és gyógyszeres kezelést sem. Étvágyhozó gyógyszert kapott, mióta szedi jobban van, nincs fájdalma, keveset, de eszik. Mivel az orvos semmi konkrétat nem mondott, így csak gondoljuk, hogy ez már az utolsó stádium lehet.? A kérdésem az lenne, hogy mire számíthatunk? Tudom, hogy nehéz megmondani, és pontosan nem is lehet, de mégis mennyi ideje lehet még hátra? Milyen szakaszai vannak e típusú rák lefolyásának? Előre is köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza májsejt daganat, hepatocellularis carcinoma, áttétek, tünetek témában

Tisztelt Levélíró!

A levelében közöltek alapján nem teljesen bizonyított, hogy az emlőben lévő elváltozás a májsejt daganat áttéte lenne. Abban az esetben, ha édesanyja állapota lehetővé tenne bármilyen aktív daganatellenes kezelést, akkor ezt jó lenne pontosítani.

Az ismertetett adatok alapján szövettani vizsgálat történt-e a májból esetleg a nyirokcsomókból és az emlőből? Az eredetileg a májsejteiből kiinduló rosszindulatú daganat gyógyszeres kezelésének megítélésében nagyban segít az úgynevezett Child-Pough beosztás. Különböző pontokat adnak a beteg általános állapotának, laboratóriumi értékeinek megfelelően. Ez a pontrendszer nagyban segít eldönteni, hogy a beteg alkalmas-e májdaganat kezelésére. Abban az esetben, ha a kezelő orvos és az onkológiai szakbizottság (onko-team) nem javasol daganatellenes kezelést, akkor tüneti terápia szükséges, melynek során a beteg általános állapotának fenntatása a cél. Édesanyja jelen állapotának megítélése a kezelő orvos feladata. A később fellépő tüneteket előre nem lehet “megjósolni.” A cél elsősorban az, hogy ne legyenek fájdalmai, ha lehetséges tovább ne fogyjon, s ha esetleg más tünet jelentkezik, akkor annak az ellátása javasolt.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. március 26., 10:53; Megválaszolva: 2021. március 27., 16:04
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Daganatos megbetegedések
Méhtestrák áttét
Érdeklődés a lehetőségekről
Rutascorbin