Gyomordaganat vesemedence tágulat

Tisztelt Baki Márta Főorvos Asszony! Édesanyámnak gyomordaganata van, most készült egy ellenőrző CT, amin többek között ez szerepel, idézem: "Mindkét vesében üregrendszeri tágulat alakult ki, a pyelon A-P átmérõje jobb oldalon 15 mm, bal oldalon a 16 mm. Mindkét oldali ureter az iliacalis régióig követhetõ, nem tágabbak. A kontrasztanyagos vizelettel mindkét oldali ureter distalis szakasza is telõdik, az uretero-vesicalis szájadék ép-" Meg szeretném kérdezni ez mennyire súlyos, az onkológusa annyit mondott a vesékre figyelni kell, de ami érdekelne a Tőzegáfonya tea segíthetne ez ügyben, illetve Taxotere-Epirubicin kemoterápiát kap 3 hetente, lehet e mellette a gyógytea. Illetve vízhajtót is szed, az is okozhatja, fokozhatja a vesemedence tágulat tüneteit? Vizelési nehézség a most fennálló tünete. Köszönöm szépen megtisztelő válaszát előre is!

Dr. Baki Márta válasza gyomor daganat témában

Tisztelt Levélíró!

Az előző CT vizsgálat mikor történt, s azon is látszott már mindkét oldali vesén üregrendszeri tágulat? A vizelési nehézség pontosan mit fed: gyakori, csipő érzés inkább a szeméremcsont felett vagy a húgycsőben fájdalom, stb…? Vizelete nehezen indul-e el vagy nem tudja tartani? Vizeletében lát-e valamilyen eltérést? A vesefunkciós értékei rendben vannak-e, egyéb laboratóriumi vizsgálat vagy vizelet vizsgálat gyulladásra utal-e? Deréktáji fájdalom, láz van-e? A vesék alakjára írt-e valamit a CT?

A leírt eredmény alapján a vesék által termelt vizelet elvezetése a húgyhólyagba akadálytalan. Esetleg valamilyen más okot kell keresni, ha eddig ez az eltérés nem volt kimutatható. Abban az esetben, ha a laboratóriumi eredményei rendben vannak, akkor a Taxotere-Epirubicin kezelés folytatható, tekintettel, hogy ezek a szerek nagyrészt a májon keresztül választódnak ki.

A tőzegáfonya adását gyulladás csökkentésére javasolják, így ennek szedése akkor indokolt. Pontosan nem ismert, hogy az alkalmazott kemoterápiás szerekkel együtt milyen a hatásuk: csökkentik vagy növelik a daganatgátló hatást. Ha a vizeletkiválasztó szervekben gyulladás nem mutatható ki, akkor egyértelműen nem javaslom a tőzegáfolya használatát. Helyette ismert vitamin összetevők javasoltak, de ezt pontosan a kezelő orvossal egyeztessék. Abban az esetben, ha a kemoterápia befejeződik, akkor általános erősítőként lehet használni többek között a tőzegáfolya kivonatokat is.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. december 18., 20:24; Megválaszolva: 2020. december 19., 19:45
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Grade3 gyomorrák 3 het várakozás vs....
67 éves, aktív, ezidáig teljesen egészséges (nek hitt) Édesanyám betegségével kapcsolatban kérnék segítséget. Édesanyámnál augusztus...
Meddig lehet húzni?
Tisztelt Doktor Úr / Nő! Édesapámat valamivel több, mint két éve műtöttél gyomor, illetve nyelőcsőrák miatt. Sajnos ki kellett venni ez egész...
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?