Grade3 gyomorrák 3 het várakozás vs. azonnali kemo

67 éves, aktív, ezidáig teljesen egészséges (nek hitt) Édesanyám betegségével kapcsolatban kérnék segítséget. Édesanyámnál augusztus közepén egy nagy méretű (kb. 95x45x85 mm-es) Grade3, kevert (részben diffúz, részben intestinalis) adenocarcinomát diagnosztizáltak (hasi CT és szövettan alapján) , metasztázis - egyelőre - nincsen. HER2 negatív. Több sebész is  potenciálisan resecabilisnak ítélte a tumort, a gastrectomiát megelőzően azonban perioperábilis (kezelést) javasoltak. Gyors intézkedések következtében ezen a héten felvételt nyert az Országos Onkológiai központ Kemoterápiás osztályára, ahol elfogadott egy klinikai vizsgálatban (Matterhorn) történő részvételt. Ezzel kapcsolatban van dilemmám. Bár Édesanyám hite, bizalma a klinikai vizsgálat iránt töretlen, nagyon fontos, hogy ez a kezelés csupán kb. 3 hét múlva tud elkezdődni, míg a kísérleti vizsgálaton kívül már kvázi azonnal megkaphatná az első kemoterápiát. Másodsorban az sem elhanyagolható hogy ez egy randomizált vizsgálat, azaz 50-50% eséllyel kapja a kísérleti gyógyszert ill. placebót (kemoterápia mellett) . Mivel a daganat grade3-as típusú, nem túlzott kockázat-e 3 hetet várni egy reménybeli klinikai vizsgálatra (ahol 50% eséllyel ugyanazt a kezelést kapná, amit egyébként szinte azonnal is tudnánk indítani)? Ismeretei szerint ilyen típusú daganatnál 3 hét várakozás mennyire lehet veszélyes? Nem keletkezhet-e ez alatt a várakozási idő alatt áttét, ami csökkenti a műthetőség / gyógyulás esélyét? Ezzel kapcsolatban várnám doktornő javaslatot, tanácsát, köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza Gyomor daganat, műtét előtti kezelés, klinikai vizsgálatok témában

Tisztelt Levélíró!

Valóban felmerül édesanyja terápiájával kapcsolatban, hogy a tervezett gyógyszeres kezelés során tett előkészületek befolyásolhatják-e a betegség kiterjedését. Erre vonatkozóan biztonsággal nem lehet nyilatkozni, de a kezelő orvos ezt bizonyára mérlegelte, s nem tartotta nagy késlekedésnek ezt a néhány hetet.

A tervezett klinikai vizsgálat egy már 2018. óta Magyarországon is törzskönyvezett készítményt alkalmazna a szokásos kemoterápia mellett. Ezt a gyógyert más daganatok esetén hatásosnak találták, s most azt szeretnék megtudni, hogy a gyomorból kiinduló rákok kezelése is ugyanolyan jó eredményekkel fog járni, mint a másfajta daganatok esetében. Bizonyára a betegtájékoztatóban feltüntették, hogy csak abban az esetben alkalmazható ez a készítmény, ha a szövettani vizsgálat során olyan eltérést találnak, amely ellen ez a szer hatékony. Ez a laboratóriumi értékelés több hetet vesz igénybe, így csak később kezdhető a kezelés.

Tudnia kell, hogy a klinikai vizsgálatokat Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezi. (erre a klinikai vizsgálatra az engedélyt 2020-ban adták meg) A klinikai vizsgálat megindítása előtt jelen esetben is az a cél, hogy a betegek a legkorszerűbb kezelésben részesüljenek.

Természetesen, ha egyéb kérdés merül fel, úgy a betegtájékoztatást végző kezelő orvos további felvilágosításokat tud adni.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. szeptember 05., 09:03; Megválaszolva: 2021. szeptember 05., 19:40
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Gyomordaganat vesemedence tágulat
Tisztelt Baki Márta Főorvos Asszony! Édesanyámnak gyomordaganata van, most készült egy ellenőrző CT, amin többek között ez szerepel, idézem: ...
Meddig lehet húzni?
Tisztelt Doktor Úr / Nő! Édesapámat valamivel több, mint két éve műtöttél gyomor, illetve nyelőcsőrák miatt. Sajnos ki kellett venni ez egész...
Okozhat ez egészségkárosodást?
Magas CA 125
Műtét lehetséges-e