Meddig lehet húzni?

Tisztelt Doktor Úr / Nő!

Édesapámat valamivel több, mint két éve műtöttél gyomor, illetve nyelőcsőrák miatt. Sajnos ki kellett venni ez egész gyomrát, a vékonybélből pótolták a hiányzó részt. A műtét után 3 alkalommal kapott kemóterápiát, amit az akkori állapota miatt nem bírt folytatni és úgy hoztuk haza az onkológiáról, hogy semmi esélye. Ennek már két éve és azóta nem volt "semmi" próblémája, a daganatszűrő vizsgálat eredményei jók voltak, szépen hízott is valamennyit. Az újabb gondok tavaly december körül kezdődtek, elviselhetetlen fájdalmak jelentkeztek a hátán. Sok vizsgálat után kiderült, hogy áttétes lett a gerincére a 2-ik és az 5-ik csigolya között. Azóta elkezdtük a sugárkezelést,  e hét pénteken fogjuk befejezni. 18 alkalom volt. Félek nagyon, hogy mi lesz az eredmény, mivel a kezelések előtt a sebészünk annyit mondott, valószínű mindössze fél éve van hátra. De én bizakodó vagyok, hiszen a sugárkezelések óta sokkal jobban érzi magát, a fájdalmak is megszüntek és visszatért az életkedve is. 

Az lenne a kérdésem, hogy mennyit tud javítani a kezelés? Nyerhetünk vele még pár évet? Ha például jól reagál a szervezete mennyi ideig lehet ezzel "játszani"?  Lehetséges, hogy most jó egy darabig, aztán meg meg kell ismételni a kezeléseket? És ha igen, akkor hányszor lehet ismételni? Vagy az is lehet, hogy ezen már nem lehet segíteni?

Kérem, ne haragudjon a sok kérdésem miatt, de tanácstalan vagyok. Nem tudom, hogy mire számítsak.

Köszönöm a válaszát!

WEBBeteg szakértő válasza gyomor daganat témában

Kedves Kérdező!

Sajnos nem jó hírem van.

A gyomor-nyelőcső találkozásánál keletkezett rák (gastro-oesophagális rák) nagyon rossz prognózisú. Bár nem túl gyakori, mindössze a rákos megbetegedések mindössze kb. 2%-át teszi ki, de országoktól függően a betegek jelentős része (kb. kétharmada) meghal ebben a betegségben minden kezelés ellenére is.

A daganat olyan könnyedén terjed a környező területekre, hogy már felismeréskor is nagyon megterhelő, durván csonkoló műtéteket kell végezni, mégis marad itt-ott valami, ami később kiújulás formában jelentkezik. A többszörös gerinc áttétek sugárkezelése azonnal enyhíti a panaszokat - de a gerincvelő (idegpályák a test alsó része felé) sugárérzékenysége miatt igazán nagy daganat-ellenes dózisokat nem lehet leadni, ezért ettől a kezeléstől átmenetileg jobban lesz, de meggyógyulni nem fog.

Éveket biztosan nem kap.

Megismételni nem lehet - éppen amiatt, hogy a gerincvelő csak bizonyos mennyiségű sugárdózist bír el, utána károsodik.

A daganatgátló gyógyszerek még nem eléggé hatásosak ebben a típusú daganatban.

Tehát:

Sajnos nem tudom bíztatni, a sebésszel értek egyet, néhány hónapról (maximum 6-8 hónapról) lehet szó.

Támogatni, babusgatni kell a Papát, ez nagyon fontos.Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Dr. Nagykálnai Tamás
Kérdés: 2009. május 18., 14:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 08:25
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Grade3 gyomorrák 3 het várakozás vs....
67 éves, aktív, ezidáig teljesen egészséges (nek hitt) Édesanyám betegségével kapcsolatban kérnék segítséget. Édesanyámnál augusztus...
Gyomordaganat vesemedence tágulat
Tisztelt Baki Márta Főorvos Asszony! Édesanyámnak gyomordaganata van, most készült egy ellenőrző CT, amin többek között ez szerepel, idézem:...
Vastagbélrák kezelése
Szövettan értelmezése
Műthető, mi várható?