• Meddig lehet húzni?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Nő!

        Édesapámat valamivel több, mint két éve műtöttél gyomor, illetve nyelőcsőrák miatt. Sajnos ki kellett venni ez egész gyomrát, a vékonybélből pótolták a hiányzó részt. A műtét után 3 alkalommal kapott kemóterápiát, amit az akkori állapota miatt nem bírt folytatni és úgy hoztuk haza az onkológiáról, hogy semmi esélye. Ennek már két éve és azóta nem volt "semmi" próblémája, a daganatszűrő vizsgálat eredményei jók voltak, szépen hízott is valamennyit. Az újabb gondok tavaly december körül kezdődtek, elviselhetetlen fájdalmak jelentkeztek a hátán. Sok vizsgálat után kiderült, hogy áttétes lett a gerincére a 2-ik és az 5-ik csigolya között. Azóta elkezdtük a sugárkezelést, e hét pénteken fogjuk befejezni. 18 alkalom volt. Félek nagyon, hogy mi lesz az eredmény, mivel a kezelések előtt a sebészünk annyit mondott, valószínű mindössze fél éve van hátra. De én bizakodó vagyok, hiszen a sugárkezelések óta sokkal jobban érzi magát, a fájdalmak is megszüntek és visszatért az életkedve is. 

        Az lenne a kérdésem, hogy mennyit tud javítani a kezelés? Nyerhetünk vele még pár évet? Ha például jól reagál a szervezete mennyi ideig lehet ezzel "játszani"? Lehetséges, hogy most jó egy darabig, aztán meg meg kell ismételni a kezeléseket? És ha igen, akkor hányszor lehet ismételni? Vagy az is lehet, hogy ezen már nem lehet segíteni?

        Kérem, ne haragudjon a sok kérdésem miatt, de tanácstalan vagyok. Nem tudom, hogy mire számítsak.

        Köszönettel és üdvözlettel, 

        Enikő  

        WEBBeteg szakértő válasza a gyomor daganat témában

        Kedves Enikő!

        Sajnos nem jó hírem van.
        A gyomor-nyelőcső találkozásánál keletkezett rák (gastro-oesophagális rák) nagyon rossz prognózisú. Bár nem túl gyakori, mindössze a rákos megbetegedések mindössze kb. 2%-át teszi ki, de országoktól függően a betegek jelentős része (kb. kétharmada) meghal ebben a betegségben minden kezelés ellenére is.
        A daganat olyan könnyedén terjed a környező területekre, hogy már felismeréskor is nagyon megterhelő, durván csonkoló műtéteket kell végezni, mégis marad itt-ott valami, ami később kiújulás formában jelentkezik. A többszörös gerinc áttétek sugárkezelése azonnal enyhíti a panaszokat - de a gerincvelő (idegpályák a test alsó része felé) sugárérzékenysége miatt igazán nagy daganat-ellenes dózisokat nem lehet leadni, ezért ettől a kezeléstől átmenetileg jobban lesz, de meggyógyulni nem fog.
        Éveket biztosan nem kap.
        Megismételni nem lehet - éppen amiatt, hogy a gerincvelő csak bizonyos mennyiségű sugárdózist bír el, utána károsodik.
        A daganatgátló gyógyszerek még nem eléggé hatásosak ebben a típusú daganatban.
        Tehát:
        Sajnos nem tudom bíztatni, a sebésszel értek egyet, néhány hónapról (maximum 6-8 hónapról) lehet szó.
        Támogatni, babusgatni kell a Papát, ez nagyon fontos.

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-18 14:37:23; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 08:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        CEA labor értékem: 6,99ng/ml(Ref.érték: 0-2,5). Mire utal mi a teendő?

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés