pet ct eredmény összehasonlitása

Tisztelt Dr.nő! 2019.áprilisában történt májáttétes(korábban eltávolitva) vastagbélműtét utáni pet-ct-n (2019.07.20) az alábbiak kerultek leirásra: Dixon műtét utáni állapot a rectosigmoid anastamosis környezetében kb.3cm-es területen inhomogén közepesen fokozott halmozás figyelhető meg. A környező zsírszövet beszűrt praesacrálisan a rectumtól sem elválasztható kb. maximum 2 cm vastag sávszerű lágyrész densitás húzódik latero-laterális irányban. Emellett a rectumban illetve a vastagbélben egyenetlenül enyhén fokozott az FDG felvétel de egyértelműen körülírt eltérés nem látható. Kb. a vesehilusok magasságától mindkét oldalon parailicolisan jobb oldali túlsúllyal mindkét inguinális régióban számos novum maximum 17 mm-es mérsékelt ill. intenzív dúsítású nyirokcsomó detektálható. A c7 csigolya testben egy kb. 1,5 cm-es aktivitás többlet jelent meg lythicus területnek megfelelően. 2019.08.26-tól kemoterápiára került sor 2020 júniusáig.A 2020.07.10. pet- ct leirása: Dixon műtét utáni állapot a rectosigmoid anastamosis környezetében kb.3cm legnagyobb metabolikus átmérőjű intensiv dusitás detektálható (SUV max 16,4) . A perirectális zsírszövet beszűrt praesacrálisan a rectumtól sem elválasztható inhomogén diszkrét halmozású köteges lágyrész densitás látható.A coecum colon ascendens területén inhomogén mérsékelten fokozott a tracer felvétel ami vsz.aspecifikus jelenség.A jobb parailiacalis régióban egy 1,5 és egy kb.1cm-es dúsítású nyirokcsomó látható. A c7 csigolyatest scleroticusan átépült a korábbihoz képest diszkrétebb tracer dusitása jobb felébe még detektálható. A két eredményt összevetve szeretném megkérdezni,hogy van-e érdemi változás (rosszabbodást vagy jobbulást jelent) illetve ennek tükrében javasolt-e a kemoterápia további folytatása? Köszönettel: Erzsébet

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza végbél daganat, Dixon műtét, PET-CT témában

Kedves Erzsébet!

A leletek alapján a vastagbél utolsó szakaszát, azaz a végbél egy részét távolítothatták el a műtét során. Nem ismert, hogy a műtét előtt kapott-e sugár- és kemoterápiát. A 2019.07.20-i PET-CT műtét utáni állapotot igazolt, s felmerült a nyaki utolsó – 7-es - csigolya érintettsége is. A kemoterápia befejezése után végzett ismételt PET-CT (2020.07.10.) a műtéti helyen még fokozott izotóp felvételt mutatott. Ezen kívül a kismedence jobb oldalán (parailiacalis terület) kettő db. nyirokcsomót igazoltak. Ennek az izotóp felvételének a nagysága (SUV) érték nincs feltüntetve. A vizsgálat felvétele és/vagy az izotóp halmozás eredménye alapján dönthető el, hogy ezek daganatra gyanús elváltozások-e vagy sem. A nyaki csigolya állapota a PET-CT vizsgálat alapján javult.

A két PET-CT vizsgálat leírása alapján biztos, hogy a kismedencében a műtéti területen még fokozott az izotóp felvétel. Az, hogy daganat vagy csak gyulladás az ezen adatok alapján nem megítélhető. Az előzetes kezelés (sugár?) ismerete mindenképpen szükséges, ill. esetleg tumor marker vizsgálatok elvégzése. A 2020.07.10-i PET-CT pontos ismerete alapján nagy valószínűséggel a vizsgálatot végző orvos véleményt is adott, amelyben kitért arra is, hogy az előző vizsgálathoz képest a kismedencében igazolt fokozott izotóp felvétel daganat gyanúját vagy csak gyulladást mutatott.

Az Ön előzetes kezelésének és a PET-CT pontos ismerete alapján dönthető el, hogy szükséges-e tovább folytatni a kemoterápiát vagy sem.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. július 17., 22:34; Megválaszolva: 2020. július 19., 07:40
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt