• Pajzsmirigy daganat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő! Elsősorban a szövettani leletem értelmezésében szeretném a segítségét kérni. Még az ősszel babavállalás miatt elindultam rutin vizsgálatokra és mivel a TSH értékem minimálisan magasabb volt a megengedett határértéknél, így beutalót kaptam nyaki UH-ra és endokrinológiára. Az ultrahangon a jobb oldali pajzsmirigyemben egy 7mm nagyságú göböt láttak, a nyirokcsomókat rendben találták. Az endokrinológus javaslatára elmentem biopsziára, ahol az eredmény: magasan differenciált papillaris carcinoma lett. 1 hónapja kivették a jobb oldali pajzsmirigyemet,melynek a szövettani eredménye a következő: 1,2 cm átmérőjű szövetrészletben papilláris carcinoma, egygócú microcarcinoma. Hisztológia: klasszikus típus, fokozott fibroplasia jeleivel. Immunhisztokémia: CK19 pozitív festődés, CD56 és thyroid perosidase (TPO) negatív reakció, Ki67: a daganatsejtek közül 2%-ban pozitív magfestődés látható. Részben encapsulált daganat, a környező pajzsmirigyben terjed a daganat. Tokinvázió: jelen van, áttörések száma: >4 Vascularis invázió: nem azonosítható (CD31 negatív) Rosszul differencialt komponens nincs jelen. A daganat infiltrálja a pajzsmirigy tokját. Extrathyroidalis terjedés nem azonosítható. Méret: 6*5,5*5 mm Sebészi szél: 2 mm szakaszon a tumor eléri a festékkel jelölt sebészi szélt. Nyirokcsomó státusz: nyirokcsomó nem került eltávolításra. Környező pajzsmirigy és másik kettő anyag (1 cm és 4,2 cm) feldolgozás (mikroszkópikus diagnózis): Thyreoditis chronica lymphoida sec Hasimoto, colloidos, nodularis formája. Mellékpajzsmirigy 1 került eltávolításra, lényeges szöveti eltérés jelei nélkül. Kb. egy hónap múlva kiveszik a bal oldali pajzsmirigyemet is. Az orvosom egy szavában azt tanácsolta, hogy biztosan kell izotóp kezelés is, másik szavában pedig nem biztos, hogy kell. Megmondom őszintén, hogy össze vagyok kavarodva. A leletet nem beszéltük át, egy nyugodjak meg mondattal el lettem engedve. A doktornő szerint javasolt-e a második műtét előtt valamely vizsgálat (pl. nyaki ultrahang)? Aggódom a távoli áttétek lehetősége miatt. Ön szerint mire számíthatok a közel jövőben? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Baki Márta válasza a pajzsmirigy daganat, izotóp kezelés témában

        Tisztelt Levélíró! A második pajzsmirigy műtét teljes mértékben indokolt, mert mikroszkópos vizsgálattal daganat sejtek maradhattak vissza. Abban az esetben, ha a második lépcsőben eltávolított anyagban már nem fedeznek fel olyan részleteket, amelyek további terjedést mutatnak, akkor jelenleg csak megfigyelés, hormon pótlás és bizonyos laboratóriumi vizsgálatok elvégzése szükséges. Távoli áttétek kimutatására megfelelő a jód izotóp vizsgálat. Ennél nagyobb dózisokat használnak az izotóp kezeléshez. Ha a diagnosztikai eljárások nem mutatnak máshol kiterjedést, akkor az Ön szövettani eredménye és a daganat nagysága esetén nem szükséges az izotóp terápia. Abban az esetben, ha Ön rendszeres kontroll vizsgálatokon nem tud megjelenni, akkor viszont biztonságosabb a jód izotóp terápia. Erre a szakmai ajánlások alapján nagyobb daganatok esetén van szükség vagy olyankor, ha felmerül, hogy un. mikrometasztázisok (nem kimutatható, de a szövettan már erre utalhat) lehetnek. A daganatos betegek ellátása un. onkológiai bizottság (tagjai: sebész, szövettannal foglalkozó szakember – patológus, röntgen diagnosztikával foglalkozó szakorvos, onkológus, sugár terápeuta esetleg endokrinológus) javaslata alapján történik, így ők konkrét javaslatot tesznek az Ön ellátásával kapcsolatban, s ez nem egyedül a sebész döntése. Tisztelettel: dr.Baki Márta

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. február 28., 10:38; Megválaszolva: 2019. március 07., 06:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: