Pajzsmirigy rosszindulatú daganata

Kedves Doktornő, DoktorÚr! Az alábbi Pathológiai lelet került ma feltöltésre az EESZT-ben. A kezelőorvosom szabadságon van. Az lenne a kérdésem, hogy a lelet laikus számára érthetően mit jelent? Mikroszkópos leírás A pajzsmirigy feldolgozása kapcsán a bal lebeny alsó pólus és isthmus határán elhelyezkedõ 7 mm legnagyobb átmérõjû papillaris carcinoma szöveti képe figyelhetõ meg, amely a környezetét kiterjedten infiltrálja, focalisan papillaris struktúrával, focalisan solid területekkel bír, valamint változó méretû folliculusokat képez. A felépítõ sejtek széles eosionophil cytoplasmával és szabálytalan alakú magokkal rendelkeznek, amelyekben nuclearis groove és intranuclearis zárványok is észlelhetõk. A tumorszövet az elülsõ felszínen a lebenyhez kapcsolodó zsír- és izomszöveti állományba domborodik, de azt nem infiltrálja. A tumor azonban a kimetszés szélét kritikusan megközelíti, de azt egyértelmûen nem érinti. Az isthmus állományában egy oncocytaer follicularis adenoma is mutatkozik. A jobb lebeny és az isthmus állományában emellett adenomatosus hyperplasticus nodulusok is láthatók, calcificatioval. Továbbá a jobb lebeny felsõ pólusában egy reaktív folliculust is azonosítottunk. TKE Diagnózisok: CARCINOMA PAPILLARE LOBI SINISTRI GLANDULAE THYREOIDEAE. pT1a, pNx, V0, PN0, R0 (KRITIKUSAN KÖZELI RESECTIOS FELSZÍN). ADENOMA FOLLICULARE GLANDULAE THYREOIDEAE, ONCOCYTAER VARIÁNS, ISTHMUS LOCALISATIO ADENOMATOSUS HYPERPLASTICUS NODULUSOK. BNO: C73H0 A pajzsmirigy rosszindulatú daganata Morph.: 80503 Carcinoma papillare, k.m.n. Köszönettel!

Dr. Baki Márta válasza pajzsmirigy daganat témában

Tisztelt Kérdező! A részletes szövettani eredményben leírták, hogy először a pajzsmirigyből vehettek, mintát. Ennek alapján történt a pajzsmirigy teljes eltávolítása. A bal lebenyben egy 7 mm-es daganatot találtak, amely a környező zsír- és izomszövet közelében helyezkedett el, de abba nem tört be. A jobb lebenyben és a két lebeny közötti területben (isthmus) csak “sejt nyugtalanságot” (adenomatosus hyperplasia) észleltek. A további kezelés előtt figyelembe kell venni még, hogy a szervezeten máshol kimutatható-e valamilyen daganatos góc. Tekintettel, hogy a szövettani véleményben úgy írták le, hogy a pajzsmirigy daganat csak a mirigy állományban helyezkedett el, ezért megfigyelés is javasolható. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy nagyon közel volt a daganatmentes terület a daganatos állományhoz. Ennek alapján esetleg kiújulásra lehet számítani, ezért elképzelhető, hogy sugárterápiát javasol a kezelő orvosa. Tisztelettel: dr. Baki Márta

Megválaszolva: 2023. január 01.

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Pajzsmirigy szövettan
Tisztelt Dr. Nő! Édesanyám jobb vállán 2 hónapja egy borsónagyságú dudor nőtt. Egy hét múlva már cseresznye nagy volt. Majd egy hét elteltével bedagadt az...
Pajzsmirigy daganat
Tisztelt Doktor Nő! Elsősorban a szövettani leletem értelmezésében szeretném a segítségét kérni. Még az ősszel babavállalás miatt elindultam rutin...
Emlőbiopszia, fájdalom
Here műtét után sport
Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy eltávolítottak az egyik oldali herémet daganat miatt, a kezelőorvos azt mondta a műtétet követően 3-4 hét...
Koponya MRI fehérállományi góc
Tisztelt dr. Baki Mária! Tisztában vagyok vele, hogy csatolt koponya MRI leletem értékelése, és a pontos diagnózis felállítása személyes konzultáció...
Emlődaganat kezelése részleges emlő...
Tisztelt Doktornő! 74 éves Édesanyám mellkas műtét utáni szövettani erdeménye: Diagnózis: Jobb emlő excindátum: invazív emlőcarcioma NST, Nottingham grade:...