mandula gyulladás

Tisztelt Doktor Nő! 23 éves lányomnál 2016 májusában melanoma maignumot diagnosztizáltak, mikrometasztázissal a hónalji nyirokcsomóban. Interferont (IntronA) kapott immunerősítőként. A problémánk az, hogy a betegség diagnosztizálása előtt is gyakran (évi 2-3 alkalommal) mandulagyulladása volt, minden alkalommal nagyon komoly problémát jelentett. Az interferon terápia elején is mandulagyulladása volt, ott tályogosnak ítélték és ezért felvágták a gyulladt részt, de a manduláját nem vették ki. Az interferon terápiát már 9 hónapja befejeztük, ugyan a mandulája nem jelentett komolyabb problémát az elmúlt egy évben, azonban a lányom azon gondolkodik, hogy altatásos műtét során eltávolíttassa a manduláját, mivel attól tart egy-egy esetleges újabb gyulladás megterhelné az immunrendszerét és esetleg elősegítené a melanoma terjedését. A füll-orr gégész szerint a mandulája nincs olyan állapotban, hogy feltétlenül el kelljen távolítani, azonban amennyiben szeretnénk nyilván sor kerül a műtétre. Szeretnénk megérdeklődni, hogy mennyire megalapozott a félelmünk? Évi egy-két alkalommal történő komolyabb tüszős/gennyes mandulagyulladás megterhelné-e az immunrendszert? Esetleg ha fölöslegesen távolíttatnánk el a mandulát kárt okoznánk vele? Válaszát előre is köszönjük.

Dr. Baki Márta válasza melanoma témában

Tisztelt Érdeklődő!

A szervezetben fennálló folyamatos gyulladás több szempontból nem jó. A fertőzés fennállta a daganatok kiújulásának, terjedéseinek is kedveznek. Abban az esetben, ha jelenleg csak egy-két alkalommal „sima” mandulagyulladása van lányának, akkor talán nem érdemes műtétet végezni. Ha ez tüszös mandulagyulladás, magas láz (39-40 fok) formájában jelentkezik, akkor javasolt eltávolítani a garatmandulákat. Előtte természetesen laboratóriumi vizsgálat során szükséges megállapítani, hogy a fertőzés mennyire kiterjedt: a vérkép és az un. CRP alapján. Nagy valószínűséggel a tervezett műtét nem viselné meg a szervezetet, s ha egy gyulladt manduláról van szó, akkor ez nem fog hiányozni a torok területéről. Természetesen azért igyekezni kell, hogy fertőzésnek ne legyen kitéve.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2017. december 26., 09:54; Megválaszolva: 2017. december 27., 06:32
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Seroma fél évvel a műtét után
Tumormarker
Tisztelt Doktornő, Melanomával 10 éve kezelt / 3.stádium, intron kezelés / jelenleg tünetmentes rokonom béta-2 mikroglobulin szintje 3,310 mg/l- re...
Áttétes melanoma gyógyítása
Üdvözlöm! Következő lenne a kérdésem: 2015.januárban Melanoma mal.Clark IV.vertikális növekedési fázia, Breslow: 4.31mm. Betegséget...
Bőrátültetéses melanoma műtét...
Tisztelt Doktorúr! Jún 26-án rosszindulatú melanoma műtéten estem át.Felszinen nagy kiterjedésü volt így jobb alsó lábszáron egy tenyérnyi...
Van-e különbség a immunterápia...
Sajnos a mai nap kaptam készhez az eltávolított anyajegyem szövettanát, amely Melanoma malignum, Breslow 7 mm Clark level IV. prognosztizáltak, ezzel a...