Seroma fél évvel a műtét után

2021. nyarán diagnosztizáltak és eltávolítottak egy melanomát (Clark IV. Breslow: 0,85mm) a lábszáramról, szeptemberben megtörtént a második kimetszés és két őrszem nyirokcsomó eltávolítás (minden negatív szövettannal zárul, szoros kontrollon vagyok tartva) . A műtétet követően kialakult egy seroma a combtövemnél ahol a nyirokcsomókat kivették, melyet azóta eddig 7 alkalommal pungáltak (kezdetben 50ml, majd 30, 25, 20 és azóta folyamatosan 10 ml tiszta nyirokfolyadékot szívtak le) . Sajnos minden pungálást követően azóta is nagyából 12 órával visszatelítődik és egy kemény csomóvá alakul, amely valószínűleg ideget is nyomhat mert olykor fájdalmat okoz. Sportolásnál, hosszabb sétákat vagy ülést követően szintén nyomást érzek. Időközben enyhe ödémám lett, melyet kézi nyirok drenázssal szépen szinten tartok. A kérdésem arra vonatkozna, hogy van-e értelme a pungálásokra járkálnom, ha igen milyen gyakorisággal és meddig? Felmerül ilyen esetben az újabb műtéti beavatkozás, hogy ezt a seromát eltávolítsák, ha igen mi ennek a feltétele (meddig kell várnom arra, hogy magától vagy a leszívásoktól elmúlik ha elmúlik egyáltalán)? Pungálások nélkül is felszívódna magától vagy szervülne amin csak szintén a műtéti beavatkozás segíthet? Érdemes megvárni az egy éves fordulópontot? Nem szeretnék újra átesni egy műtéten és nagyon el vagyok keseredve, hogy nem javul ez a seroma, több mint fél éve. Köszönöm a válaszát előre is!

Dr. Baki Márta válasza melanoma témában

Tisztelt Levélíró!

Valóban, egy nagyon kellemetlen helyen és kellemetlen tünetek jelentkeztek. A lágyéki műtéti területek mindig nagyon lassan gyógyulnak, esetleg váladékoznak. Önnek a nyirokfolyadék felszaporodása okoz gondot. Az jó hír, hogy a leszívott folyadék mennyisége fokozatosan csökken. A hónalji nyirokcsomók eltávolítása után szívás alatt tartják a műtéti területet, amit csak akkor szüntetnek meg, hamár kevés a nyirokcsorgás. Meg kellene tudni, hogy a lágyékhajlatban az Ön esetében tudnak-e ilyet alkalmazni. Másfelől esetleg nyomókötés – hasonló, mintha sérve lenne valakinek – esetleg csökkentené a folyadék mennyiségét. Úgy gondolom, hogy sajnos olyan sok műtéti megoldás ez esetben nincsen, de mindenképpen javaslom, hogy sebészeti vizsgálat történjék, s ennek eredményétől függően tervezhető a további ellátás. Ennek – véleményem szerint – kicsi az esélye. A melanoma miatt inkább gumi harisnya viselését javaslom, mint a kézi massage-t, nehogy esetleg néhány daganatos sejt tovább vándoroljon.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. április 22., 21:57; Megválaszolva: 2022. április 24., 20:04
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tumormarker
Tisztelt Doktornő, Melanomával 10 éve kezelt / 3.stádium, intron kezelés / jelenleg tünetmentes rokonom béta-2 mikroglobulin szintje 3,310 mg/l- re...
mandula gyulladás
Tisztelt Doktor Nő! 23 éves lányomnál 2016 májusában melanoma maignumot diagnosztizáltak, mikrometasztázissal a hónalji nyirokcsomóban....
Áttétes melanoma gyógyítása
Üdvözlöm! Következő lenne a kérdésem: 2015.januárban Melanoma mal.Clark IV.vertikális növekedési fázia, Breslow: 4.31mm. Betegséget...
Bőrátültetéses melanoma műtét...
Tisztelt Doktorúr! Jún 26-án rosszindulatú melanoma műtéten estem át.Felszinen nagy kiterjedésü volt így jobb alsó lábszáron egy tenyérnyi...
Van-e különbség a immunterápia...
Sajnos a mai nap kaptam készhez az eltávolított anyajegyem szövettanát, amely Melanoma malignum, Breslow 7 mm Clark level IV. prognosztizáltak, ezzel a...