Melanóma eltávolítás után milyen kezelés javasolt? Mire számíthatok?

Tisztel Hölgyem/Uram! A jobb kulcscsontomon kb. másfél év alatt egy kis pöttyszerű anyajegy 8*6 mm-es növekedett, sajnos mivel nem volt szem előtt, így csak egy fotó miatt tűnt fel, hogy megnőtt. Plasztikai sebész eltávolította, azóta megjött a szövettan eredménye, és a kérdésem az lenne, mik a további teendők, mire számíthatok? Makroszkópos leírás: 30 x 16 x 5 mm-es bőrrészlet, felszínén középen egy 8 x 6 mm-es sötétbarna, jól körülírt, egyenetlen felszínű, szabálytalan alakú képlettel. Az elváltozás az 1-es kazettában indul. 2k, 5, egész Mikroszkópos leírás: Mikroszkóposan HE festés után a jobb oldali supraclavium területéről származó anyagban olyan bőrrészlet átmetszeteit láthatjuk ahol a kimetszés középső szakaszának megfelelően a junctio területén uniformis atypia jeleit mutató melanocyta proliferáció észlelhető. A sejtek részben linearis jelleggel proliferálnak, részben változós nagyságú csoportokat alkotnak, gyakran pagetoid módon terjedve a hám magasabb rétegeiben is megfigyelhetők. A papillaris dermis területén atypusos melanocyták proliferációja észlelhető, ahol a sejtek szabálytalan alakú mezőkben helyezkednek el. A magok megnagyobbodottak, a chromatin szerkezet vesicularis, prominens magvacska gyakran látható. A dermalis komponensen belül 1 mm2-re egy osztódó alak jut. Az elváltozás alatt nagyszámú melanophag, gócokban lymphoid elemek láthatók. Egy területen residualis naevus maradványa észlelhető. Ér invázió, perineuralis terjedés, regressziós jelek, szatellita nodulus nem látható. Az elváltozás a legközelebbi oldalsó resectios vonaltól 6 mm-re, a mélységi resectios vonaltól szintén 6 mm távolságra helyezkedik el. Diagnózis / Vélemény: Felszínesen terjedő melanoma malignum (SSM) . Clark: III. Breslow: 0.92 mm. Mitotikus index: 1 / mm2. pT1a

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bodnár Edina válasza melanoma témában

Az első és legfontosabb, hogy bőronkológiai centrumot keressen fel a további staging és kontroll vizsgálatok céljából! Mindenképpen reoperáció szükséges, hogy az 1cm-es biztonsági zóna meg legyen. Sentinel nyirokcsomó biopszia nem indokolt, mivel 1mm alatti a melanoma vastagsága, és nincs high risk patológiai jel (ér invázió, perineuralis terjedés, regressziós jelek, szatellita nodulus nem látható).

Kérdés: 2021. november 24., 14:32; Megválaszolva: 2021. december 07., 17:14
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Anyajegy
Jónapot! Van egy anyajegy a talpamon ami az elmúlt 2 hónapban elég nagyra nőtt. Más színek is meg jelentek rajta, és az alakja is sokat változott....
CT kiértékelés
Tisztelt Doktornő! Megtenné kérem, hogy megnézi a CT összefoglalót és elmondja milyen túlélési esélyeim vannak? Úgy érzem, a kórházban nem...
Melanomát befolyásoló gyógyszerek?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2016 augusztusában a jobb alkaromról rosszindultú anyajegyet távolítottak el. Semmilyen kezelést nem kaptam, 3 havonta...
Melanoma utókezelés
Tisztelt Doktornő! Férjemnél februárban melanómát diagnosztizáltak.Csatolmányban elküldöm az utolsó ambuláns lapját, amiben minden le van...
Melanoma malignum szövettani eredmény
Kedves Doktornő! Férjemet melanoma kimetszéssel megműtötték. A második/ biztonsági zóna metszés/ utáni szövettan értelmezéséhez kérném...