Operálhatatlan tüdődaganat PET CT értékelése

Tisztelt Doktor Úr! Egy közeli hozzátartozónknál (nő, 68 éves, 155/53) idén januárban tüdődaganatot diagnosztizáltak. Tüdő jobb segmens 7-ben 53 mm-es lágyrészképlet, mely beterjed a mediastinumba, és a bal pitvarral, valamint a nyelőcsővel érintkezik. A gátorüregben nyirokcsomó érintettség (mediastinalis lymphadenomegalia) . A szövetminta alapján megállapították, hogy laphámsejtes tüdődaganat, melyet elhelyezkedése miatt operálhatatlannak minősítettek. Kezelésként kemoterápiát és sugárkezelést javasoltak. Emellett a betegnek nagyfokú csontritkulása is volt, mely a múlt év októberétől vált igazán drasztikussá. Az utolsó kemo után PET-CT vizsgálatra küldték, csontáttét lehetőségének a kizárása, és annak eldöntése céljából, hogy elkezdhető-e a sugarazás. A koponyabázistól a combok proximalis harmadáig készítettek natív helikális CT sorozatot, majd ugyanezen régióról 3D módú emissziós adatgyűjtés is történt. A szakvéleményből most csak a vonatkozó részeket másolnám, patológikus folyamatok a szervezet egyéb területén nem detektálhatóak. Emphysema. Mindkét tüdőcsúcs, illetve felső lebeny területén, jobboldali dominanciával diszkréten dúsító fibrosis látható. A jobb alsó lebenyben a 10. segmentumnak megfelelően a hilussal összefüggésben egy összességében kb. 6x3, 5 cm átmérőjű, intenzíven halmozó, karéjozott kontúrú lágyrészterime látható, mely egy része v.s. megnagyobbodott hilusi nyirokcsomó. Az egész elváltozás a mediastinalis pleurafelszínnel széles alapon összefügg. A tüdőkben egyéb érdemi focalis CT-morphologiai eltérés, magas farmakonfelvételű góc nem ábrázolódott (a jobb alsó lebenyben egy elmeszesedett subpleuralis góc is megfigyelhető) . Pleuralis, pericardialis folyadékgyülem nem azonosítható. A következő kérdéseim volnának. Ha jól értelmezem a leirtakat, a szakvélemény a csontrendszer vonatkozásában továbbra is inkább reumatológiai problémákat valószínűsíti, súlyos, előrehaladott csontritkulást, illetve scoliosist (gerincferdülés? ) , és a Th. VIII. X., L I. csigolyán compressziós fractura utáni állapot is inkább osteoporosisra mint sem metasztázisra vezethető vissza. Amennyiben a vélemény helytálló a csontáttét nagy valószínűséggel kizárható? Körülbelül hány %-os pontossággal dolgozik a PET-CT, milyen további vizsgálatra van ahhoz szükség, hogy a csontáttét megléte vagy hiánya 100%-os pontossággal igazolható legyen? Másik kérdésem, hogy a primer tumor milyen léptékű állapotromlást mutat? A korábbi leletek a jobb tüdő 7. szegmensében detektálták a daganatot, a mostani PET viszont a 10. Szegmentumnál jelöli ki terimét. Ez azt mutatja, hogy továbbterjedt volna a daganat? A 6x3, 5 cm-es kiterjedés meglehetősen nagynak tűnik.Ez alapján hányadik stádiumban járhat a betegség? A környéki nyirokcsomó metasztatikus érintettsége alapján azt gondolnám, hogy a II. vagy legfeljebb a III. lehet. Amennyire én tudom a laphámsejtes tüdőrák egy viszonylag lassan terjedő daganattípus, mely operábilis állapotában talán a legmagasabb túlélési aránnyal kecsegtet, de nagyban rontja a kilátásokat, hogy inoperábilis állapotban fedezték fel. A kemoterápiás orvosa szerint a sikeres kezelés esetébenakár több éves távlat is éves távlat is kilátásba helyezhető, a daganat a kemoterápia márciusi megkezdése után egy hónappal 7 mm-rel visszahúzódott, a betegnek javult az étvágya, visszanyerte elvesztett testsúlyának mintegy 70%-t. Ennek ellenére operálhatatlan tüdődagantról lévén szó, a halál minden napunkba bele van kalkulálva, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a daganat semmilyen körülmények között nem operábilis.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza tüdőrák témában

Nagyon nehezeket kérdezett. 100%-ban soha nem lehetünk biztosak abban, hogy van e csontáttét, hiszen ennek kimutathatósága mérettől is függ. Pillanatnyilag nem tűnik annak, de kizárni sem tudom azt.

A folyamat valóban nem lesz műthető később sem, de feltehetően féken lesz tartható a továbbiakban is.Fontosabb, amiket elmondott: javult az általános állapota, hízott, javult az életminőség.

A többit, a stádiumot, a kiterjedést, a kezelések típusát bízza a kezelőorvosra és éljenek minden pillanatot pozitívan. Ki tudja, 1 év mulva milyen gyógyszerek jelennek meg? Soha nem látott fejlődésnek vagyunk tanúi. Bízni kell a rákkutatás ujabb és ujabb eredményeiben.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2016. június 25., 23:37; Megválaszolva: 2016. június 27., 20:15
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Tüdő adenocarcinoma
Tisztelt Doktornő! Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy tüdő biopszia után a szövettani eredményen adenocarcinomát diagnosztizáltak. A jobb és...
Pleuritis carcinomatosa
Tisztelt Doktornő! Páromnál C3410, C7800, C7820 típusú inoperábilis (aorta érintettség miatt) adenocarcinomát diagnosztizáltak, J4390...
Hogy segítsek?
Édesapámnál rosszindulatú tüdődaganatot diagnosztizáltak, áttét van a máján. Diagnózis: Adenocc. pulm. T2N2M1 IV. st Met. ad gl. suparen....
Minden nap számít!
Tisztelt doktornő/úr! Apósom 62 éves. Erős dohányos, korábban érszűkülettel kezelték. 2012 szeptemberében kissejtes tüdőrákot állapítottak...