Tüdőgyulladás kezelése utáni maradványtünetek

Tisztelt Doktornő! Apám 1, 5-2 hónapja gyanús tünetekkel fordult háziorvosához: bágyadtság, gyengeségérzés, enyhébb fokú "lázasság"-érzés, étvágytalanság, kp. fokú fáradékonyág és enyhe fokú aluszékonyság ((délelőttönkénti számítógépes v. más ülő (! ) tevékenységeit is hirtelen megszakítja, visszafekszik kialudni magát <--- de ennek egyebek között oka még a prostata-betegsége (! ) is, amely miatt éjjelente sokszor kell a WC-re felkelnie [4-5, v. 6 alk (! ) is])); lappangó kezdet, 1-2 alk. hőem. (37, 4 C-fok) . ---> Tüdő tüneteket nem érez, nem panaszkodik ilyen tünetekre (nincs nehézlégzés, mellkasi szúrás sem, semmi gyanús tünet; a tüdőgyulladást majd csak a tüdőgyógyászati vizsgálat fedi fel [részletes diagnózisát lásd lejjebb! >>]) . Ho. egyik beutalója hasi UH-ra, míg ugyanő másik beutalója az RTG-vizsg.-ra szól, amelynek eredménye: "Iránydiagnózisok: J9490/3; Beavatkozások: 31310; A rekesz norm. helyzetű, sima szélű. Sinusok szabadok. Bal oldalon foltos légtartalom csökkenés látható, mely elsősorban infiltratiora utal. A klinikumtól függően javasolt a controllja. Kp. vérbő hilusok. Szív nem nagyobb. Norm. tág aorta.;. << (2015.05.21.) " -- Utóbb a tüdőgyógyászaton kiderül az is, hogy a bal oldali foltos, kötegezett, infiltrációs képlet, amely légtartalom-csökkenést okoz, a bal tüdő basalis síkjánál, közv. a rekeszhatár mellett és felett helyezkedik el (! ) . Lelet megtekintése után a Ho. beutalja a tüdőgyógyászhoz. ---> Itt kiderül: "Diagnózisok: J189/3 - Tüdőgyulladás, k.m.n.; Beavatkozások: 11041; 17102; 89442; Vélemény: paracardialisan kis diónyi többletárnyék látható, illetve itt a bal hilus, előzmény SEF filmek 2010-2011ből az arteria pulmonalis bal oldala már akkor tágabb volt, a szívkontúr mögé vetülve 2010-ben minimálisan inhomogén többlet, 2011-ben inkább üregárnyéknak imponáló képlet látható, lehet ennek az eltérésnek a progressioja is. Antibiotikum kezelés után érdemes kontroll röntgent készíteni.; Javaslat: Tabl. Klabax 500 mg 2×1 - 2 hétig. < (Össz.: 2 doboz, 28 tabl.) ; Megjegyzések: Kontroll a megadott időpontban. (2015.07.29. 10: 00! ) ; A beteg részére a betegkarton, korábbi tüdőszűrésről a kis filmek kiadva.; << (2015.05.27.) " Korábbi kórelőzmények: >>> [1.]>> Rectum-tumor az anustól 8, 5 cm-rel feljebb, tu. hossza 5, 5 cm, típusa: rectum-carcinoma. Th.: rectum tu.-eltávolítás (14 cm ún. "rectosigma"-bélszakasz, [tu. hossza 5, 5 cm, anustól 8, 5 cm-re volt feljebb]) +13 db. carc.-ás környéki nyirokcsomó (2012.09.Hó.) , rectum anaómiai helyzetben helyreállítva megtartott végbélnyílással, utókezelésként Xeloda tabl.-ával (D.S.: Xe.-500 mg: 2×1 tabl.+Xe.-150 mg: 2×1 tabl., 6 Hó.-ig.) 3-4 db., 6-10 mm-es máj-áttétek (sikeres! ) kiirtása; ---> ezeknek fel nem szívódott nyomai 10-15 mm-es elmeszesedett gócos terime-k képében máig láthatók a heparban (májban) (1 a máj b.o.-i lebenyének bal felső sarkában, 3 pedig a máj j.o.-i lebenyének közepén, és jobb szélén) . A rectum-tu.-nál recidiva (kiújulás) nincsen! A máj-áttétek sem újultak ki (onkológus szakorvos véleménye szerint sem...! ) ! ; [2.]>> Prostata-megnagy. miatt 2012.Okt.-e (PSA-érték: ekkor 45, majd 2 hó. múlva 61, majd 3, 5 hó.-ra rá Alfuzosin-ra ismét 43, 5) óta Alfuzosin Pharmacenter 10 mg retard tabl.: 1×1 este; és "C61H0/3 - A prostata rosszindulatú daganata" diagnózis (2014.Szept. Hó.) miatt (a prostata ekkor -- még -- 42×48 mm átmérőjű! ) 2014.09.-2015.03. Hó. között: Eligard inj. (3 havi adag inj.) , 3 havonta rendszeresen beadva << (ezt mindmáig is kapja! ) +Cysaxal 100 mg tabl. 2×1 (3 hónapra 3dobozzal [60x]) , melynek hatására a PSA-értéke 161-ről (2014.09.Hó.) 13, 7-re (2015.04.Hó.) , majd 4, 5-re (2015.06.Hó.) esett, ezzel párh. a prostata haránt-átm.-je 45 mm-ről 35 mm-re csökkent (! ) , de a hólyagot még bedomborítja.; [3.]>> Hasüregi ultrahang-lelet: "A hasüregben térfoglaló, térszűkítő folyamat nem detectálható. A vesékben 1-1 apróbb corticalis cysta látszik, egyebekben épek, méretük megfelelő, funkciójuk megtartott. A vesemedencék mindkét vesében teljesen kőmentesek. A cholecysta kissé vastagabb falú, egyenes lefutású, és kőmentes állapotú. A peritoneum ép, és teljesen egészséges állapotú, és a környéki nyirokcsomók is mind épek. A hepar bal oldali lebenyében egy 5 cm átm.-jű meszes árnyékú gócos terime, míg a jobb oldali lebeny VI. és VII. segmentumában egy 15 cm átm.-jű meszes árnyékú gócos terime_<<[*1] észlelhető. A bal lebenyben még két db. 1-1 cm átm.-jű terime jellegű góc is észlelhető." (([*1]>>_Laikusként is elképzelhetlennek tartom, hogy a májban lévő terime-jellegű gócok 5 cm, ill. különösen 15 cm átm.-jűek legyenek, mert akkor egyrészt az áttét-daganat "felfalta" volna a máj min. 75-85%-át (! ) , másrészt ennek következtében a beteg rég besárgult volna. (Ilyen leletei csak (! ) egy élőhalottnak volnának....) Sárgaságnak viszont szerencsére sem a bőrön, sem a szemgolyókon és a környékükön semmiféle nyoma sincsen! Biztosan mértékegység-elírásról van szó, és a két db. terime-góc csak 5 mm-es, ill. 15 mm-es(! ) . Ilyesféle méretet még elhiszek...! ) ) ((Ugyancsak 1-2 hónap óta a bal oldali állkapcsa fáj, emiatt egy Ho.-i beutalóval (amelyet Apám kérte! ) elment az idegorvoshoz, hogy nézze meg, nem-e az 51 éves kori trigeminus-neuralgia akar kiújulni. Szerencére nem talált eltérést. Fogászaton is volt, ott is minden rendben van. Fogorvosa ötlete: "Reumás lehet az állkapcsa, vagy kopásos lehet az állkapocs-ízülete, és az fájhat a bal állkapocsban." <--- Ellentmondás: itt az átvágott (! ) gasser-dúc miatt nem is érezhet semmit:)) ...! ) ) Mostani egyetlen maradvány-panasza a Klabax-kezelés után: bőrét változó helyeken lázasan melegnek érzi, hőem. nélkül, enyhe, látszatra (! ) "eseti", bizonytalan panaszokkal. Fáradékonyág enyhe fokban, de fennáll! Kérdés: mi okozza a visszamaradt maradványtüneteket, miknek lehet a jele, és a kórelőzmények tükrében mik velük a teendők? Ugye, ha jól saccolom, akkor a fent leírt tünetek az ún. atípusos tüdőgyulladás jellemzői, amelyre a tünetszegénység, a lappangó kezdet, a fáradékonyság, az étvágycsökkenés, és az esetlegesen megjelenő "apró" hőemelkedések ((az "apró" szót azért idézőjelezve, mert ezt is komolyan kell venni, mert ez is, mint bármely más tünet, minthogy valamit mégiscsak jelezni próbál (na) -- feltéve, ha időben felfigyel (ne) rá a beteg)). Mennyi időbe telik, míg az ilyen lappangva, és elég tünetszegényen induló tüdőgyulladás után a tüdő teljesen regenerálódik, és mennyi idő kell minimálisan a fáradékonyság teljes megszűnéséhez? Milyen egyéb betegségek tünete lehet (egyébként is, ill. különösen ilyen, tehát a fentebb leírt kórelőzmények után) a hőemelkedés által nem kísért "bőrlázasság"-érzés, és mit akar jelezni? << (Nekünk így, láz nélkül eléggé rejtélyesnek tűnik! ) Milyen daganattípusok után maradhat vissza "terime" jellegű góc (jelen esetben a meszes gócok a májban) , és oka lehet-e ez valaminek? Az ilyen "terime"-gócok megmagyarázhatják-e a "bőrlázasság"-érzést, avagy nem? Mikor jelenhetnek a "terime"-gócok veszélyt, és mikor nem...?

Dr. Tóth Judit válasza végbéldaganat témában

Kedves Kérdező!

A tüdőgyulladás, akár "atípusos" formában is előfordulhat minden előzmény nélkül is. Ha szervezet bármi miatt legyengültebb, sajnos nagyobb panaszok nélkül is.

A gyengeség, aluszékonyság lehet kísérője és antibiotikus kezelés mellett is hosszabb ideig elhúzódhat. Nem vagyok tüdőgyógyász, nem láttam a felvételeit. de igen valószínűnek tartom, vagyis belefér a klinikumba a tüdőgyulladás is. A tüdőben lévő gócok bizony méretüktől függetlenül is igen komoly veszélyt jelentenek egy idős ember számára, mert a szervezet oxigénnel való ellátása veszélybe kerülhet.

A végbéltumor esetéről is nehéz nyilatkozni, mert bármennyire is hatásosak a kezelések, sajnos saját praxisomban nem igazán láttam még májáttétet végleg meggyógyulni Xeloda kezeléstől. Megcsendesedhet, átmenetileg akár el is tűnhet, de előbb utóbb erőre kapnak a daganatos sejtek és ujra panaszt okoznak. A méretbeli kérdésére sem tudok válaszolni (vagyis hogy elirásról van e szó) , de azt rosszul gondolja, hogy nem nőhet 15 cm-esre egy áttét, mert bizony sokszor látunk ilyet. Nem okoz sárgaságot általában, annak a mechanizmusa más....

Az, hogy lázasnak érzi a bőrét igazából jelenleg nincs jelentősége: lázas vagy nem? Ezt fontos lenne tisztázni.

Nem láttam az édesapját, nem tudom megítélni az állapotát, vagyis hogy mennyire van veszélyben, sajnos erre válaszolni nem tudok.

Jó egészséget kívánok!

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. június 28., 19:29; Megválaszolva: 2015. június 28., 20:11
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Adenocarcinoma
Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnál colonoscopia vizsgálat során a következőket találták: Az eszközt az anustól számított 16cm-ig vezettük, itt...
Vastagbélrák kezelése
Szövettan értelmezése
Műthető, mi várható?
Tüdőgóc méret növekedés