Veszélyes a focalis nodularis hyperplasia?

Hasi ultrahangon FNH betegséget diagnoztizáltak. Annyit tudok, hogy ez egy májon lévő jóindulatú daganat, mely különösebb kezelést nem igényel. Félelmem oka, hogy halottam, hogy ezzel évekig el lehet élni, de a jóindulatú daganatokból alakul ki a rossz. Ettől teljesen bepánikoltam, mert még fiatal vagyok én a túlvilághoz.

WEBBeteg szakértő válasza daganat témában

Az FNH - azaz focalis nodularis hyperplasia - valóban a máj jóindulatú daganata. A jóindulatú daganatoknak van olyan fajtája, ami átalakulhat rosszindulatúvá, de az FNH nem az. Az FNH-t gyakran véletlenül fedezik fel, egy más okból végzett ultrahangvizsgálat kapcsán, tehát többnyire tünetmentesek, és gyakran hozzák összefüggésbe fogamzásgátló tabletta szedésével.

Csak akkor igényelnek sebészi kimetszést, ha panaszokat okoznak (pl. jobb felhasi fájdalom, hányinger, puffadás, fogyás) , illetve ha gyorsan nő. Ezért, ha panaszt nem is okoz, időnként egy ultrahangvizsgálatra érdemes elmenni, hogy a növekedés mértéket ellenőrizzék. Nyugodjon meg, ez nem egy halálos betegség.

Üdvözlettel: Dr. Jóna Angelika

Kérdés: 2008. július 31., 10:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 10:16
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
sugárzás, kemoterápia
Végbél baloldali, főként éjszaka jelentkező, erős fájdalommal mentem proctologushoz, előzetesen voltam béltükrözésen, diagnózis - idegenszövet...
daganat
Jó napot! Édesanyám 54 éves és az alsó medián csecsemőfőnyi daganatot találtak nála. Azt mondták, hogy jóindulatú. Arra lennék kíváncsi, hogy...
Tokáttörés?
Tisztelt Doktor úr/Nő. Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy édesanyám áttétes daganatos. Már mint a leletekből kiderült tokáttörés történt....
Segítség kérés!
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nem sok információval tudok szolgálni de remélem tudnak segíteni. Édesapám köldöke alatt érzékelt egy mogyoró...
Áttétek?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesanyámnak 4 éve II/B. stádiumú méhnyakrákja volt, melyet nem műtöttek, az orvos akkor azt mondta, édesanyám...