sentinel nyirokcsomó

Tisztelt Nagykálnai Úr! Most hallottam, hogy akinek többgócú emlődaganata van, annak automatikusan kiveszik az összes hónalji nyirokcsomóját, nem csak a sentinelt, mert veszélyes bennthagyni.. Nekem a levett mellemben még 3 gócot találtak, és mégis csak a sentinelt vették ki, ami negativ volt. Ez hogy lehet, nem mindenhol ugyanaz a protokoll? Köszönöm előre is a válaszát!

Dr. Nagykálnai Tamás válasza emlőműtét témában

Miért kellene automatikusan hónalji blokkot csinálni olyankor, ha többgócú a tumor?

Ez így nem szentírás.

Kezdeti (kicsi, korai) daganatos betegségben elegendő a szentinel ("őrszem") nyirokcsomó eltávolítása. Az Ön esetében a negatív szentinel azt mutatta, hogy nagyon nagy valószínűséggel nincs daganatos áttét a hónaljban, ezért nem kellett a hónaljhoz hozzányúlni.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. május 05., 18:03; Megválaszolva: 2013. május 10., 22:04
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Meggyógyulok
Tisztelt Dr Nagykálnai úr, Diagnózis: D0590 emlő in situ carcinoma k.m.n.Jan 13án lesz a műtétem egész emlő eltávolitás.Kérdésem: műtét után...
Hisztológiai vizsgálat
Szép napot! Egy kis “nyugtatást” szeretnék kérni. Még április elején volt egy epilepszia rohamom, rohammentő majd kiderült hogy van egy jó...
Csontáttét
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál 2020 szeptemberében vizsgálatok során kiderült, hogy daganat van a veséjében és a prosztatában. A prosztatát...
Vastagbélrák kezelése
Szövettan értelmezése