csontizotóp vizsgálat eredménye

Édesapámnál 10 évvel ezelőtt rosszindulatú prosztata daganatot diagnosztizáltak. Akkor eltávolították a prosztatáját és a regionális nyirokcsomókat. 5 évig szedett még hormon alapú gyógyszert. Teljesen panaszmentes volt idén májusig. Akkor ismét rosszindulatú prosztatdaganat lett a diagnózis (145-ös psa) , vesepangással. Kérdésem az lenne, hogy a csatolt csontizotóp vizsgálatból kiolvasható-e egyértelműen csontáttét? És ha igen, akkor mire lehet számítani... A mellkasfelvétele negatív, a CT is. Jelenleg tablettás és injekciós formában hormont kap (Caspro és Dipheriline) , aminek következtében 6 hét után 10-re csökkent a psa. Közérzetileg teljesen jól van, szerencsére semmilyen fájdalma nincs. A visszatérő daganatra szinte véletlen derült fény egy hosszabb ülő utazás után. Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza prosztata daganat témában

>

> A prosztatarák szokásosan - a betegek kb. 70 %-ában - csontáttéteket képez előbb-utóbb.

> Ezt a legegyszerűbben a PSA értékek kontrolljával lehet észrevenni - illetve úgy, hogy a prosztatarákos beteg ilyen-olyan csontizületi panaszokat vesz észre akár jónéhány évvel a primér daganat kezelése után, és az elvégzett Rtg- illetve izotóp vizsgálatok kimutatják a csontáttéteket..

> Ma már a prosztatarákos csontáttétek igen jól kezelhetők az Ön által is említett hormonokkal (Dipherelin, Caspro, stb.) , illetve az úgynevezett biszfoszfonátokkal (például Zometa infúzió 28 naponként, stb.) .

> A PSA érték azonnal csökken, a fájdalmak javulnak, a mozgás javul. Sok évvel lehet ma már túlélni a csontáttétek megjelenését.

> A csontizotóp vizsgálat leírását nem találom.

> dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. augusztus 16., 16:00; Megválaszolva: 2012. szeptember 04., 15:22
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt