Nyaki műtét. vagy kemo?

2003-ban total laryngectomia történt. A műtét után nem kaptam sugár, illetve kemoterápiás kezelést Ez év május 29-én nyaki lágyrész UH vizsgálat során, baloldalon a a st. cl.mast. kp harmada előtt jól körülhatárolhat, szabálytalan alakú, 22*20 mm átmérőjű, inhomogén, solid szerkezetű képlet látható. SOTE gégészeten elindították a következő vizsgálatokat: Nyaki lágyrész CT: Az UH vizsgálatnak megfelelő helyen 27*26*20 mm nagyságú kontraszt anyagot főleg szélei részén halmozó, centrálisan vs. necrosis tartalmazó térfoglalás látható. mindkét a musculus sternocleidomastoideus mögött a tipusos helyeken elszórtan több, átlagosan 4-9 mm nagyságú nyirokcsomó mutatható ki. FNAB: -Bal oldalon tapintható képlet; diagnózis: A vizsgálat alapján az alapbetegség inficiálodott elfolyósodott metastasisáról van szó. -Jobb oldalon; diagnózis: A vizsgálat alapján reaktív nyirokcsomóról van szó Mellkas rtg.: negativ Hasi UH: Negatív Onkológiai vélemény: A betegnél státusrögzítő PET CT vizsgálatot követően indukciós PTF adása jöhet szóba. PET CT összefoglaló vélamény: Soletir, necroticus nyirokcsomóáttét véleményezhető. Máshol makroszkópos, FDG-avid malignitásra utaló halmozás nem észlelhető. Cystas renis l.u. Lien accessorius. A gégészem sebészeti eltávolítást majd sugár kezelést javasol, Az okológus kemoterápiát valamint azt ígéri, hogy műtétre nem lesz szükség. Kinek higgyek, melyiket válasszam?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza daganat témában

Sajnos - a kérdező betegek szokásához híven - nem írja le, hogy mi is volt az eredeti betegség.

Azaz: hol volt a daganat pontosan, mi volt a szövettan, stb.

Ilyen módon - újra a szokásokhoz híven - nagyon nehéz pontos véleményt mondani.

DE:

Ha a nyak baloldalán nekrotikus áttétek keletkeztek (elhalások vannak a nyirokcsomó-áttétekben) , akkor a megfelelő megoldás a műtét.

Sugárkezelés, illetve gyógyszeres kezelés önmagában nem elégséges a nekrotikus (magyarul elhalt) szövetek kezelésére. Azok se nem sugárérzékenyek, se nem gyógyszerérzékenyek.

Műtét mielőbb javasolt (bal nyaki blokk-disszekció) .

Baromi nagy műtét.

Újra kapunk részletes szövettant.

Akkor - utána - majd beszélünk, hogy hogyan tovább.

Próbáljon meggyógyulni!

Kérdés: 2012. július 04., 20:40; Megválaszolva: 2012. július 25., 14:53
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt
Majmegnagyobbodas