• uh melanoma után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Nő/Ur! 2011.áprilisában melanomát diagnosztizáltak. Az anyajegy eltávolitása a bal könyök magasságában történt. Clark III, tumorvastagság 0, 8mm.Semmi féle kezelést nem kapok, csak megfigyelésre kell 3 havonta visszajárnom. Most Uh vizsgálatra küldtek. A hasi ultrahangban nem mutatkozik semmi kétes. Viszont az axilla uh leirásánál aggódom. Ez a köv. A jobb axilláris régióban körülirt szerkezeti eltérés nem látható. Bal oldalt az exiláris régió kp mediális részén egy 9 mm-es kerekded echodus solid képlet, mely reactiv lymphoglandulának megfelelő. Ez mit jelent? És mit jelent a mellkasröngen vélemény, mely a köv.: Aktuális kóros képlet nem ábrázolódik. A rekesz, kp. árnyék rad.ép. Kérem segitségét ezek megmagyarázásában, és abban mi a teendőm. Ujabb kontrolra csak áprilisban kell mennem. Köszönöm.

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a melanoma témában

        A könyöktájon volt egy melanoma malignum Clark III (0.8 mm vastagságú) melanomája. Ha teljesen az épben történt az eltávolítás - tehát a kimetszés szélében nem volt daganatsejt, akkor két dolog tehető: 1./ utókezelést lehet adni, de a haszna nem sok, és kb. arányban van a mellékhatásaival. 2./ sűrűn kell megfigyelni az elvezető nyirokutakat, és egyebeket, pl. mellkas Röntgent, hasi ultrahangot, a műtét helyét. A hónalji ultrahang "reaktív" nyirokcsomót ír le - na persze, hiszen műtétje volt azon a karján. A nyirokcsomók ilyenkor átmenetileg megduzzadhatnak, de szerkezetük nem roncsolódik (mint a daganatos áttéti nyirokcsomóknál). A mellkasröntgenje meg tök negatív. Drukkoljunk, hogy túl van az egészen. Még jó, hogy nem várt a műtéttel: t.i. ha a melanoma a mélybe terjedt volna (Clark IV és V), akkor elérte volna a bőr alsó rétegében futó hajszálvékony nyirokereket és vérereket, és az bizony nem lett volna jó.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 12., 19:28; Megválaszolva: 2012. január 24., 09:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: