• Terhességi cukor és a KETON?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Dr. Laczkó Andrea!

        29 hetes kismama vagyok és cukrom lett a terhességem alatt pár hete derült ki.180gr ch-s diétára fogtak. Elsőnek 8.0 as volt a cukrom.4 napra rá 7.0 aztán 1 hét múlva 5.9 rá egy hétre ismét 5.9. Pénteken engedélyezték emelhetek a ch adagomon 5 grammot evésenként.Pénteken az is kiderült KETON-t talált a védőnő a vizeletemben. Amiről nem sok jót olvastam:(! Ez mit jelent pontosan? Viszont 2-3 napja nagyon szédülök mialött eszek akkor is és utána is. Most akkor leesik a cukrom vagy felmegy? Nagyon ideges vagyok emiatt? Mit tehetnék? Kérem segítsen. Előre is köszönöm a válaszát!

        Köszönettel: Erika

        WEBBeteg szakértő válasza a terhességi cukorbetegség témában

        Tisztelt Erika!


        A ketonok normálisan nincsenek jelen a vizeletben, azonban éhezés, fizikai megterhelés vagy terhesség emelkedett szintet hozhat létre. A cukorbetegségben súlyos anyagcserezavar esetén szintén észlelhető ketonuria. (Főleg 1-es tipusú cukorbetegekben)
        A terhességi cukorbetegség csak nagyon magas vércukorértékek esetén jár ketonuriával. A leírtak alapján az Ön cukorértékei rendben vannak. Persze, ahogy felvilágosították, nagyon fontos a diéta betartása. Napi 6 alkalommal kis mennyiségű étkezés, amelyből a finomított szénhidrátokat, cukrot ki kell hagyni. Fontos a rendszeres cukorellenőrzés is. Az éhezést kerülni kell!
        Szerintem nincs ok az aggodalomra, mivel terhességben előfordulhat  ketonuria. Javasolt megismételni a vizelet vizsgálatát, valamint a vércukorértékeit rendszeresen kell ellenőrizni. Magasabb vércukorértékek esetén javasolt felkeresni a Diabetes Gondozót, mert inzulinterápia beállítása szükséges.

         

        Üdvözlettel: Dr. Laczkó Andrea, diabetológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-03 17:56:17; Megválaszolva: 2011. október 05., 08:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: