reggeli vércukor emelkedés

Tisztelt Doktornő! A férjem 50 éves. Magsrvérnyomásra szed gyógyszert és kissé, de még nem kórosan megnagyobodott a mája, ami az ellenőrzések szerint nem romlott az elmúlt években. Cukorintoleranciája van már néhány éve, de mivel a háromhavi átlagértéke jó, csak a reggeli vércukor szinte 6, 5 - 7 között mozog nem küldik terheléses vércukorvizsgákatra, csak diétáznia kell. A kérdésem az, hogy mia az oka annak, hogy étkezések után egy órával mért vércukor szinte, szinte minden alkalommal alacsonyabb, vagy alig magasabb mint étkezések előtt. És a napfolyamán mért vércukor szintje étkezések előtt és után is alacsonyabb, mint reggel. Tudom, hogy a stressz okozhat vércukor emelkedést és a munkahelye valóban igen erősen stresszes. Okozhatja ez a problémát, vagy esetleg máshol kell keresni a probléma okát. Mert úgy gondolom, hogy ha csak a hasnyálmirigy működése lenne a gond, akkor étkezések után nem lefelé menne a vércukorszintje. Szeretnénk a probléma okát megtudni, és azt, hogy mit tehetünk ellene. Segítségét előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rakk Erika válasza vércukorszint témában

Kedves Kérdező!

A férjét nem kell cukorterhelésre küldeni, hiszen a leírtak alapján a magasabb éhomi vércukorértéke miatt már rendszeresen ellenőrzik. A 2-es típusu diabéteszen belül van, akinél inkább az éhomi érték magas, mivel nem gátlódik megfelelően éjszaka a máj glukózkibocsátása, de étkezésre a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása még megfelelő.

Másoknál jó az éhomi érték, és inkább az inzulinelválasztás zavara az elsődleges, ilyenkor emelkedik az étkezés utáni érték. Ezen mechanizmusok élettani hátterének ismertetése meghaladja az itteni kereteket.

Dr. Rakk Erika
Dr. Rakk Erika diabetológus, endokrinológus, belgyógyász
Kérdés: 2015. február 04., 08:41; Megválaszolva: 2015. február 15., 20:55
Kérdések és válaszok: Cukorbetegség (diabétesz)
Fruktóz, rosszullét
Xultophy hasznalata
Vércukorszint
HOMA vizsgálat kiértékelése