Kismama kezeletlen pajzsmirigy túlműködése és a szoptatás

Szeretnék kérdezni valamit: ha egy anyukának, szülés után pajzsmirigy túlműködése van, de erről nem tud, és szoptatja a babát, a babának ez árthat? Ha igen, akkor milyen tünetei lehetnek a babának? Egy olyan esetről tudok a családban, amikor az anyukának minden tünete megvolt, ami a pajzsmirigy túlműködésre jellemző! A háziorvosnak folyton panaszkodott, de az orvos sajnos nem foglalkozott vele. A védőnő sem segített, pedig a kismama rövid idő alatt 18 kg-ot fogyott a szülés után. A fogyást a védőnő azzal magyarázta, hogy babát szoptat, és ez "leszívta". A többi tünetre pedig folyton azt mondta, hogy - tartózkodjon többet a szabadban, a friss levegőn, és jobban lesz. A szerencsétlen baba napközben, délután, csak ritkán és nehezen tudott elaludni, és ha elaludt, 20 perces alvás után hangos sikollyal ébredt és láthatóan zaklatott állapotban nagyon hangosan sírt, vagy inkább sikított. Este csak későn tudott elaludni, legkorábban 23 óra körül, és reggel 4 órakor már ébren volt. A baba gyakran 4 órától 23 óráig egyáltalán nem aludt! A védőnő folyton azt mondta, hogy "hasfájós" a baba és más baja nem lehet, mivel szépen fejlődik. A kismama viszont nagyon rossz állapotban volt, de ezzel senki nem foglalkozott. A tapasztalt anyukák és a nagymamák szerint a baba biztos, hogy nem volt hasfájós. Azt mondták, hogy a babának valami "piszkálja az idegeit". A 10. hónap után az anyukának nem volt teje, abbahagyta a szoptatást. 1-2 hónap elteltével a baba megnyugodott, és éjjel rendesen aludt. Nappal ezután sem pihent, de este korábban, 21 óra körül elaludt, és reggel tovább aludt. Az anyukáról 1 évvel később kiderült, hogy Hashimoto pajzsmirigy betegsége van. Addig nem is vizsgálták, mivel a korábbi háziorvos nem foglalkozott vele. Szeretnénk megfejteni ezt a "rejtélyt", ezért kérem, hogy szíveskedjen megírni, mi a véleménye a baba tüneteiről? Az anyuka kezeletlen pajzsmirigy túlműködése okozhat ilyen panaszokat a babánál, ha rendszeresen szoptatja?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza szoptatás témában

Tisztelt kérdező!

Sajnos ezt nem lehet így egyértelműen megmondani. Ezeket a tüneteket sok ok okozhatja.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. november 09., 00:31; Megválaszolva: 2015. december 01., 18:30
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Gyermek éjszakai sírása
Tisztelt Doktornő, A 14 hónapos kisfiunk éjszakai alvásával kapcsolatban keresem önt. Amióta megszületett eléggé anyás, ami nem változott sokat a...
Mikor etethetem ujra?
Tisztelt szakorvos! 5 hetes kisgyermekem van és szopizik, viszont mult hét csütörtökön begyulladt a fogam s az orvos dalacint (antibiot.) írt föl s...
Szoptatás
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Két és fél hete szültem meg a kisfiam császárral. A kórházban minden próbálkozás ellenére sem indult meg a tejem...
Szoptatás alatt, mikortól lehet...
Tisztelt Doktor Nő /Úr! 4 hónapos kisfiam van, akit még anyatejjel táplálok. A terhesség előtt kézilabdáztam. Szeretném tudni, hogy mikortól...
Szoptatás, fejés, csomók
Lányom egy hete szült, szépen beindult a tejtermelődés, de a kórházban nem engedték kifejni a szoptatás után megmaradt tejet, hanem fehér káposzta...