Tisztelt Doktornő, -Úr!

Van egy 11 hónapos kislányom, aki sajnos nem sokáig jutott anyatejhez és ezért tápszert kapott már az elejétől fogva egy ideig pótlásként aztán kb 3 hónapos korától meg csak tápszert kapott. a tápszerek amiket ivott, Milumil Ha optima és a Start Optima voltak. 2011. decemberétől kezdte kapni a Milumil AR tápszert, mert bukogatott és ezért kértem, hogy váltsunk valami másra.Ezután elkezdődött az orrfolyásos, köhögős időszakunk, ami miatt márciusban sikerült eljutnunk a Gasztroenterológiára tejallergia gyanúja miatt, ugyanis a fül-orrgégészeten azt mondták, hogy váltsunk Pregomin tápszerre. A kislányomnak a két mutatóujján ekcémás száraz volt a bőre és így tejmentes diétára vették. Végeztek nála egy bőrtesztet tej, szója és tojásra, de ezek szerencsére negatívak voltak. 9 hónaposan kikötöttünk a pulmonológián és ott vettek 5 ampullavért és megnéztek benne egy csomó mindent amire allergiás lehet.Ennek az eredményéről egyelőre annyit tudok, hogy a tej, tojás, szója megint negatív lett a vérteszt alapján is. Viszont az IGM vagy IGE, értéke picit magasabb lett a normálisnál és ez allergiára utal (pontos értéket nem tudok megadni, mert nincs még a kezemben az eredmény) A kérdésem ezek után az, hogy lehet-e akkor most már nyugodtan tejalapú ételeket adni, ugyanis a bőr és a vérteszt negatív lett. Szerintem valamilyen allergiája biztos van, mert néha apró kiütések vannak a pocakján és a lapocka területén. Az én észerevételem az, hogy nem akkor jöttek ki amikor tej diéta hibát okoztunk. Amikor nem kapott tejes dolgot akkor is volt. A nővéréről kiderült, idén, aki 4 éves, hogy gluténérzékeny. Lehet, hogy ő is az lenne? A vérteszetek eredményeit mennyire lehet készpénznek venni?

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza csecsemőtáplálás témában

Kedves Szülő!

A bőrtesztek sokkal megbízhatóbbak, mint a vérvizsgálati eredmények. ha tehát a bőrtesztek negatívak, és a vérben is a specifikus (allergénre vonatkozó) IgE szintek negatívak, vagy csak kicsit pozitívak, akkor nyugodt lehet, ogy ezekre az ételekre gyermeke NEM allergiás, és azokat nyugodtan adhatja. Ezt támasztja alá - nagyon hangsúlyozottan - az Önök megfigyelése is, hogy a tünetek megjelenése és pl. a tej adása között nem láttak összefüggést. Az enyhén emelkedett össz IgE és az ekcéma között viszont lehet összefüggés, ennek viszont általában nincs diétás konzekvenciája. Az ekcémát általában helyi készítményekkel (kenőcsökkel) , ritkábban gyógyszerrel kezeljük, ennek megítélésében bőrgyógyászunk illetékes.

Üdvözlettel,

dr. Hacsek Gábor

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. június 12., 22:55; Megválaszolva: 2012. június 18., 11:23
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
3 hónapos kisbaba fogzás
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?