10 hónapos gyerek hozzátáplálása

Tisztelt Doktor Úr/Asszony! Lányom most 10 és fél hónapos. Hat hónapos korától hozzátáplálunk. Az elején elfogadta a kínált ételt, egy étkezést teljesen ki is váltott ezzel (1-1, 5 dl). Azonban másfél hónapja szinte teljesen visszautasít mindent az anyatejen kívül. Súlyra-hosszra megfelelően gyarapszik, 10 hónaposan 8350 gr és 73, 5 cm (születéskor 3180 gramm és 52 centi volt). Az elmúlt két hónap alatt 730 grammot, az azt megelőző két hónap során 800 grammot hízott. Mozgékony, érdeklődő baba. Jelenleg szoptatás után kínáljuk darabos étellel, és ha akar, eszik belőle pár falatot. Aggódunk azonban a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel miatt, különös tekintettel a vasra. Igyekszik az anyja vasban gazdag ételeket fogyasztani és a gyereknek is ezt kínálja, de nemigen eszik mostanában, csak szopik. Szükséges-e plusz vasbevitel, és ha igen, milyen formában? A gyerekorvos és a védőnő nem mondott erre vonatkozóan semmi érdemlegeset. Lehet-e határt húzni, amikortól mindenképpen kellene valamilyen szilárd táplálékot fogyasztani a babának? A vas miatt azért aggódunk különösen, mert – a szakirodalom szerint – olyan mértékű vashiány, ami még nem okoz vérszegénységet, már lassíthatja az idegrendszer fejlődését.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csáki Csilla válasza a csecsemőtáplálás témában

Kedves Kérdező! Valószínű, hogy jelenleg az anyatej mennyisége, kalóriatartalma még elegendő, hogy a kislány étvágyát kielégítse. Ebben az életkorban már nem célszerű szoptatás után kínálgatni a jóllakott gyereket! Reggel-este és esetleg pár hétig még délben kapjon cicit, ezen kívül tízóraira, ebédre (szopás előtt) és uzsonnára is csak pépes ételt kapjon. Utána kaphat még kevés cicit egy-két hétig, de később, ha többet elfogad az ételből, akkor már csak vizet kapjon étkezések után és között inni! A vashiányt elkezdhetik megelőzni Vas plusz C szirup adásával, ezzel biztosan nem ártanak! Az idegrendszer fejlődését befolyásoló vashiánytól még biztosan nem kell tartaniuk! 6 hó és 12 hó között nem baj, ha alapvetően anyatejet kap a baba, de mindenféle ételt kóstoltatnak, ismertetnek vele. Üdvözlettel: Dr. Csáki Csilla

Kérdés: 2012. február 21., 22:19; Megválaszolva: 2012. február 26., 09:16
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?
Nem gagyog a baba
Mit tegyek, hogy a kisfiam időben...
Kedves WebBeteg, Szeretném kérni a segítséget, hogy mi okozhatja a kisfiam esti elalvásának elnyúlását? Néhany hete kezdődött, hogy a 3 éves...