Bőrkiütés és neutropénia?

Tisztelt Doktor! Kisfiamnak kb másfél hónapja csalánkiütése van, ételallergiára gyanakodtak az orvosok. Már több, mint 1 hete nem kap tej-és tojás tartalmú ételt, ma voltunk kontrollon. A legutóbbi vérvizsgálat szerint a neutrofil szám alacsony, alsó határ 2, 0, az ő értéke 1.3. Egy korábbi 17 nappal azelőtti érték 1.9 volt.Ha jól tudom, ez enyhe neutropéniának számít. Ezen kívül a IgA, IgM, IgG értékek is alacsonyak. Cedax baby antibiotikumot kapott 7 napig, amit múlt hét pénteken hagytunk abba. Kedden megkezdtük a Sumomed antibiotikumot, amit 3 napig szedett. Van a fején pár pörkös elváltozás ill. a korábban már említett urticáriák. Ezek pár póttyel kezdődnek, amik aztán összefolynak, egész nagy foltokat alkotva. Már egészen kicsi kora óta szinte minden este hőemelkedése van. Elég aktív, izzadós kisgyerek. Sajnos nagyon ijesztő dolgokat lehet a neutropéniáról olvasni, szeretném tudni, mennyire komoly a baj. Fertőzésre utaló eredményt a laborjában nem találtak. Várom válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza bőrelváltozás témában

Kedves Kérdező!

Nehéz a kérdésére konkrét választ adni, mert a csalánkiütésnek számos kiváltó oka lehet.

Többek között okozhatja allergiás mechanizmus, de belső fertőzéses góc is, valamint emésztőrendszeri betegségek, bélférgesség, hormonális eltérések, bizonyos esetekben provokálhatja hideg vagy meleg, fizikai behatás, dörzsölés, fizikai terhelés, autoimmun folyamat is.

Éppen ezért fontos megfigyelni, hogy a kiütések jellemzően milyen napszakban jelennek meg, elmúlnak-e egy adott helyről 24 órán belül, kiváltja-e hideg, meleg, napfény, vagy pl. dörzsölés a panaszokat, köthető-e helyszínhez a tünetek megjelenése, a családban fordult-e elő hasonló panasz, vagy autoimmun betegség, van-e a gyermeknek ismert allergiája, milyen gyógyszereket szed vagy szedett a betegség megjelenését megelőző egy hónapban, kapott-e oltást?

Ebből láthatja, hogy az ön által leírt laborvizsgálatok mellett esetleg szükség lehet még további vizsgálatokra is. Ha a tej- és tojásmentes diétára nem tünetmentesedik a gyermek, akkor bizonyára folytatódni fog a kivizsgálása.

Sokat segíthet a kezelőorvosának, ha a fent leírt szempontokat végiggondolja és ezek szerint figyeli meg a gyermekét.

A fejbőrén leírt elváltozások lehetnek seborrhoeas bőrgyulladás tünetei, vagy bőrfertőzés jele esetleg.

A neutrofil sejtszám normál értéke korcsoportonként változik, de amennyiben valóban szükséges, ilyen irányban is kivizsgálják, illetve gondozásba veszik a gyermeket, a közölt adatok nem számítanak súlyos neutropenianak, az alacsonyabb immunglobulin szint oka lehet immunhiányos állapot. A neutropenia kiváltó okai, és a csalánkiütés hátterében álló okok bizonyos esetben egybeeshetnek.

Üdvözlettel,

Dr. Kiss Ildikó

bőrgyógyász szakorvos

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. június 29., 21:10; Megválaszolva: 2012. július 12., 11:30
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Furcsa alakzat a bőrön
Örökletes hajhullás
Körömgomba
Fogamzásgátló-szüneteltetés
Kiütések a tenyéren