• Ízületi gyulladás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt DoktorNő/Úr! Körülbelül egy fél éve alakult ki az első tünet ami a bal kézfejem II. MCP ízület duzzanatát és fájdalmát jelentette, ezt követte a jobb kézfej IV. MCP és jobb oldali sternoclav ízületek duzzanata és fájdalma. Egy kézfej MR vizsgalatom Eredménye: A radiocarpalis ízületei rés normál tág. Az os naviculare mentén mediálisan 2mm széles sávban folyadék látszik. Minimális mennyiségű folyadék a I. carpometacarpalis ízületi résben is látható, itt a permszélek finoman megnyúltak. A processus styloideus és a triangularis porc rendben van. Erosio nem látható. A II. metacarpophalangeális ízületkörül közepes fokú synovialis megvastagodás és intenzív kontraszthalmozás látszik. Jelzett fokú hasonló eltérések a III. MCP ízület körül is megfigyelhetők. A II. metacarpus fejecs mérsékelten, foltos jeleggel magas jelintenzítású zsírelnyomásos képeken, a III. metacarpus fejecsében csak kis területen látszik diszkrét csontvelő oedema. Véleménye: synovitisre utaló eltérések elsősorban a II., kevésbé a III. MCP ízületben. Aktivitásra utaló kontraszthalmozás van. A jelzett metacarpus fejecsében mérsékelt fokú csontvelő oedema látható. Reumatológusom Reumatoid arthritis-t diagnosztizált. Napi 8mg Medrolt(2hónapja) és heti 20mg Trexant szedek(1 hónapja). A gyógyszerek mellett a panaszaim alig enyhültek, az ízületeim ugyanúgy duzzadtak különösen a kulcscsonti ízület. Fizikai terheléstől fokozódik a fájdalom. Vér és fül-orr-gége vizsgálataim normálisak. 2015.12.17.-i vérlabor: Kreat:74 eGFR-EPI:>90 Neut.:41, 4% Lymphocyta: 51, 9% Hgb: 133 Htc: 0, 40. A reumatológusom is megkérdőjelezi a diagnózisát. A házi orvosom nem ad másféle szakrendelésre beutalót. A testvéremnek csontrákja van. Félek hogy netán ez genetikai probléma, csak nálam még nem ismerték fel. Kérem segítsen. Valóban lehet ez ízületi gyulladás/lehetnek azok? Válaszát előre is Köszönöm. Tisztelettel: S. Virág

        Dr. Puskás Réka válasza a sokízületi gyulladás témában

        Kedves Kérdező! A panaszai és a leletei alapján valóban sokízületi gyulladása lehet, az azonban elképzelhető, hogy nem pont reumatoid artritisz. Az autoimmun sokízületi gyulladások többféle formában is megjelenhetnek és ráadásul változhatnak is az idővel, nem típusos megjelenés esetén a diagnózis a korai időszakban nehéz lehet. A kapott gyógyszereket egyelőre megfelelőnek gondolom, hatásuk lassan alakul ki. Ha letelik a várakozási idő, nyilván az orvosa változtatni fog a kezelésen. Csontrákra nem jellemzőek a tünetei. Amennyiben a normál kivizsgálása során nem találnak más betegséget, megnyugodhat a rákot illetően. A genetikai hajlamokról és a megjelenő betegségek genetikai összefüggéseiről még kicsit hiányosak az ismereteink, sajnos, nem minden betegségről tudjuk megmondani, hogy mi okozta. A reumatológusa tudja, hogy mit miért csinál. Amennyiben bizonytalanná válik, vagy elakad, továbbküldheti önt artritisz centrumba, ahol az ízületi gyulladásos betegek kezelésével foglalkoznak. Üdvözlettel, Puskás Réka

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2016. január 05., 01:14; Megválaszolva: 2016. január 07., 17:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: