Ízületi fájdalmak, ASO latex pozitivitás

Tisztelt Doktornő! Férjem néhány hete ízületi panaszokkal fordult háziorvosához. (ujjait nehezen hajlítja, comb, váll, kar fájdalom) . Laboreredmények: süllyedés 27, monocyta 15,8, lym 1,06, hemoglobin 13,5, mch 27,1, mchc 31,2, plt 119, kalcium 3,04, serum ck 285, serum got 58, serum ggt 49, vas 14, antistrepol 274, RF 27, GFR-EPI >90, reuma faktor pozitív, aso latex pozitív. A beküldő háziorvossal nem nagyon tudtunk kommunikálni, mert kórházba került. Elküldték még gégészetre, az negatív lelettel zárult, ill. reumatológiára, szívultrahangra is megy majd. EKG-ja tökéletes lett. Hőemelkedése is volt néhányszor, fáradékony. Sokat olvasgattam a neten, így laikusként streptococcus fertőzés utáni reumatikus láz a "gyanús nekem". (Kislányunknak augusztusban tüszős mandulagyulladása volt) . Aggódom, mert eddig szinte semmi gyógyszert nem kapott, csak rubophent (syncumart szed leiden mutáció, korábbi embólia miatt) . Nem kellene antibiotikumot szednie illetve valamit az ízületi gyulladásra? Ön szerint mi állhat a háttérben? Autoimmun betegség is lehet ez, vagy a streptococcus utáni ízületi gyulladás? Milyen vizsgálat lenne még szükséges? Köszönöm szépen válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza sokízületi gyulladás témában

Kedves Kérdező!

Az antistreptolizin titer eredménye alapján a reumás láz nem valószínű. Inkább autoimmun vagy valamilyen más megbetegedéshez társuló ízületi panaszokról lehet szó. Antibiotikumra most nincs szükség, vagy legalábbis nem látni. A reumatológiai vizsgálat után többet fognak tudni. Házorvosa írhat a betegnek gyulladáscsökekntő gyógyszert.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2021. szeptember 29., 14:35; Megválaszolva: 2021. október 07., 13:58
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Ízületi gyulladás?
Tisztelt DoktorNő/Úr! Körülbelül egy fél éve alakult ki az első tünet ami a bal kézfejem II. MCP ízület duzzanatát és fájdalmát jelentette...
Autóimmun beteg covid vakcina
Cronh beteg vagyok, ajánlja-e...
oltási tanács kérése COVID-dal...
Gyógyító vizualizáció...