Reumatoid artitisz

Véreredményemből többszöri vérvétel után is a RF.320-s értéket mutatott. a Reuma orvosom több vizsgálat/ mellkas rtg, kéz és láb izületi rtg./ után diagnosztizálta a fenti kórismét./Reumatoid artitiszt./ Beállitotta nálam a TREXAN 2, 5 mg. tabl.tEbből heti egysezr i alk..kell 3x1 sz bevenni a többi napokon Folsavat szedni Két hét után vérvételre küldött, itt küldöm a csillaggal jelölt eredményeket, Monocyta 9.60 % Ált.vvt.hgb tart.27, 4 pg, vvt.hgb.konc.312g/L GGT 101 U/l A C-Reaktiv protein jó- 2, 80mg/L összfehérje 71, 0g/lis jó! Főorvosnő Kérdezem? meddig célszerű ezen gyógyszert szedni,? Tudom támadja a májat,. A Hepatológus főorvos megvizsgált /Hepatitis B.C. viris nincs/ megengedte a bázis terápia beinditását. Rendszeres reumatológiai vizsg.-ra járok. Öntől már kérdeztem a RF. magas mivoltára, melyre Ön is megadta ezt a terápiás javaslatot, ha diagnosztizálnak! Most a saját megnyugtatásomra kérném, tájékoztasson ennek a gyógyszernek további jó ill. kevésbé jó májra veszélyes mivoltáról. PCP, -t nem regisztráltak nálam , az NEGATIV. Megköszönöm előre is a jó orvosi tanácsait. Tisztelettel és köszönettel

Dr. Szamosi Szilvia válasza rheumatoid arthritis témában

Tisztelt Kérdező!

Ezt sajnos nem lehet teljességgel kiszámítani, hogy kinél jelentkezik májkárosító hatás a gyógyszerszedés alatt, így ezért is kötelező a vérvétel kezdetben havonta. Nyilvánvalóan vannak erre hajlamosító tényezők, pl. egyéb nem szteroid fájdalomcsillapítók szedése, alkoholfogyasztás, vírusfertőzés, illetve a methotrexate dózistól is függ a májkárosító hatás. Itt az Ön esetében a magas GGT még epekövességgel is összefügghet, de okozhatja a Trexan is. Követni kell azt az értéket, ha tovább emelkedik a gyógyszer szedése mmllett, akkor le kell azt állítani. Májvédő Legalon tablettát lehet még megpróbálni.

Azt, hogy meddig is adjuk a Trexant, nehéz így megmondani, egyénre szabottan kell a kezelést végezni. Attól is függ, hogy milyen volt a rtg lelet, illetve az anti CCP érték!

Kérdés: 2010. augusztus 11., 20:40 ;Megválaszolva: 2010. augusztus 12., 22:31
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
rheumatoid arthritis
Rendszeresen úszom, az lenne a kérdésem, hogy a betegségem kapcsán fellángolt állapotban javasolt-e az izületek az úszás kapcsán kitett...
RA kezelés?
Tisztelt Doktor úr/ nő! Kicsit több mint egy hónapja kissé emelkedett reumafaktor miatt (70) készült további vizsgálatok 275-ös antiCCP-t...
Szedhetem ezeket a gyógyszereket...
Tisztelt Doktornő! Betegségem a reumatoid artritisz. Jelenlegi vérvizsgálatom eltérései: vörösvérsejt süllyedés-105mm/h, anti-streptolizin O...
Reumatiod arthritis diétája
Kedves Dotor Úr, Nő! biológiai terápiát kapok 2. éve az első évben a Remiceda infúziót kaptam de sajnos nem vált be mert allergiás sokkot kaptam...
RA
Tisztelt Doktornő /Úr/ RA betegségemre Trexan gyógyszert szedek. Tudomásom szerint, ez nagyon erős gyógyszer. Az ízületeim sokat javultak, ám a...