RA?

Jelige: RA? Az én problémám más 6 éve kezdődött. Előzmény: 16 éves koromban műtötték először mindkét térdemet, porcfeltöltést kaptam, tokbemetszés történt és a szalagokat plasztikázták. Másodjára 4 éve műtötték szintén mk. térdemet ugyanazzal a problémával. Egészen addig az emelkedett laborértékeimet a térdproblémáimnak tulajdonították. De a továbbiakban is nagy fájdalmaim voltak, laborok készültek. Rtg. és MR vizsgálatok eltérést nem mutattak. A fehérvérsejtem folyamatosan 12000 és 19000 – 20000 közötti volt, a CRP pedig a max. 5 helyett 20-40 között mozogtak. A süllyedés norm. tartományban. Ezek nem nagy eltérések, de folyamatosan valami gyulladás volt a szervezetemben. Közben mk. térdembe steroid injectiot kaptam, minimális hatással. A fájdalom nem szünt. Ekkor történt egy góckutatás, ami minden területen neg. eredményt hozott. 5 éve felső légúti infectióból nyertem egy asthmát, amely szerencsére 1 ½ éve és jelenleg is tünetmentes. Tavaly augusztusban ismét volt egy góckutatásom, mert egészségügyis lévén nem hagytak nyugodni, a továbbra is emelkedett értékek. Ismételt góckutatás eredménye neg. lett, legutolsó mentsvárként orvosom elküldött reumatológushoz, aki átfogó labor és immunológiai vizsgálatot rendelt. Ebből kiderült, hogy minimálisan emelkedettebb a húgysavszintem, az immunból kiderült, hogy az anti – CCP poz. Az RF normál értéket mutatott. A reumatológus Miluritot rendelt, én pedig örültem, hogy megszűnnek a fájdalmaim. Az első napon amikor bevettem a Miluritot belázasodtam, rázott a hideg és az összes izületem bedagadt, és rettenetesen fájt. Főleg mko.-n a kéz, csukló, valamint a lábfej, boka. 1 hét után mentem vissza a reumatológushoz, mert sem a fájdalom, sem a duzzanat nem szünt. Az NSAID nem segített. Ő elküldött immunológushoz. Friss laborokkal, amiben kiderült, hogy húgysav szintem teljesen visszament középmezőbe, a többi értékem a szokásos emelkedést mutatta. Immunológus NSAID hegyeket javasolt, és egy hónap türelmi időt, hogy meglássuk mi változik. Ekkor már voltak reggeli izületi merevségek, főként a kezemben. Újabb laborok és virusserológia vizsg. történt. Eredmény: mycoplasma pneumoniae IgM AT 0, 5 0, 0 – 0, 4 kétséges. Immunológus azt javasolta, hogy kezdjük el a bázis th.-t, Salazopyrint szedek jelenleg 2x2 adagban, reactiv arthritist is felvetette, de inkább az RA-t valószínűsíti a szimmetrikus érintettség alapján. 2 hónapig szedtem a Salazopyrint, a fehér vérsejtem lement norm. tartományba 9000-re, de a CRP-m az maradt 26, és a klinikai vizsg. sem mutatott javulást. Az immunológus átállított Trexan-ra. Ez történt 1 hete, a fájdalmaim, a Trexan Folsav kombó mellett sem változtak. Kérem segítsen, akkor ez most RA? Vagy az Apranax helyett valami fájdalomcsillapítót ajánljon nekem! Köszönettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szamosi Szilvia válasza rheumatoid arthritis témában

Tisztelt KÉrdező!

Legvalószínűbb, hogy rheumatoid arthritise van, de ha nincs kéz kisízületi duzzanat, akkor annak is atípusos formája lehet. A Trexan sajnos nem hat azonnal, legalább 3-4 hét, mire kialakul a hatása, de a kezdő 10 mg-os dózist még tovább kell emelni a hatékony, 15-20 mg-os tartományba. Nagyon fontos azt is tudni, hogy szteroidra, tehát Medrol tablettára hogyan reagál a betegség, lejjebb megy-e a CRP? Mert a szteroidra adott jó terápiás válasz is megerősíti a gyulladásos ízületi betegség diagnózisát! Tehát úgy gondolom, hogy a Trexant kellene folytatni, mellé pedig még Medrolt szedni átmenetileg.

Kérdés: 2011. február 20., 22:07; Megválaszolva: 2011. február 23., 22:59
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
rheumatoid arthritis
Rendszeresen úszom, az lenne a kérdésem, hogy a betegségem kapcsán fellángolt állapotban javasolt-e az izületek az úszás kapcsán kitett...
RA kezelés?
Tisztelt Doktor úr/ nő! Kicsit több mint egy hónapja kissé emelkedett reumafaktor miatt (70) készült további vizsgálatok 275-ös antiCCP-t...
Szedhetem ezeket a gyógyszereket...
Tisztelt Doktornő! Betegségem a reumatoid artritisz. Jelenlegi vérvizsgálatom eltérései: vörösvérsejt süllyedés-105mm/h, anti-streptolizin O...
Reumatiod arthritis diétája
Kedves Dotor Úr, Nő! biológiai terápiát kapok 2. éve az első évben a Remiceda infúziót kaptam de sajnos nem vált be mert allergiás sokkot kaptam...
RA
Tisztelt Doktornő /Úr/ RA betegségemre Trexan gyógyszert szedek. Tudomásom szerint, ez nagyon erős gyógyszer. Az ízületeim sokat javultak, ám a...