Van e asztmám

Tisztelt Doktornő! A feltöltött dokumentumok alapján az kérdésem, hogy egyértelműen diagnosztizálható e nálam az asztma. A mellékelt légzésfunkciós vizsgálatok idejéig kb. 12 napig fújtam be lefekvés előtt 1 puff fostert, mert decemberben éjszakai fulladásos pánikrohamom volt. A vizsgálat napján nem fújtam be semmit és nem szedtem előtte sem semmilyen szteroidot sem és antihisztamint sem. A metakollin provokációs spirometria után a vizsgálatot végző asszisztens azt mondta, hogy az asztma nem valószínű, (FEV1 norm: 4,39; prov után 3,66,a FEV1 érték romlása 16,63%) de a mai vizsgálaton azt mondta az orvos, hogy ez valószínűleg asztma, pedig azóta sem antihisztamint sem orrsprayt sem pedig fostert nem használok. Éjszaki panaszaim nincsenek, néha van nagyobb levegővételem, de azt hasi légzéssel kezelem Reggelent 15 percet tornázom és kb. két hete hetente egyszer járok focizni és ott sem éreztem fulladást. Ön szerint az asztma egyértelműen diagnosztizálható e, kizárható e vagy további vizsgálatok is szükségesek hozzá. Köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza aszthma diagnózis megerősítése témában

Kedves Ákos!

A fenti lelet alapján nem lehet eldönteni, hogy van-e aszthmája. Sem a megerősítéshez, sem a kizáráshoz nem elegendő az eddigi vizsgálat. Azt javaslom, élje a megszokott aktív életét, és ha nehézlégzést érez, jegyezze fel milyen tevékenység közben, napszakban jelentkezik, meddig tart, és menjen el kontrollvizsgálatra a tüdőgyógyászához.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2020. január 22., 15:47; Megválaszolva: 2020. január 23., 19:38
Kérdések és válaszok: Asztma
Emfizéma panaszok
Richárd vagyok 25 éves 175 cm és 82 kg. Az utóbbi egy évben fogytam 15 kg-mot (lelki okokból is mert meghalt a nagymamám) illetve nagyon igyekszem...
Általanos k
Spirometria eredmény
Asztma lenne!?
Jó napot! Régóta fennálló nehézlégzésem van, amit a meglévő pánikbetegsegnek tudtam be eddig. Viszont egyre inkább nehezen kapok levegőt ami...
Lehet e bajom?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kérdésem az lenne hogy bölcsesség fog fájdalma miatt (éppen töri át az inyt) rettentően faj a az inyem.. Erre először...