Emfizéma panaszok

Richárd vagyok 25 éves 175 cm és 82 kg. Az utóbbi egy évben fogytam 15 kg-mot (lelki okokból is mert meghalt a nagymamám) illetve nagyon igyekszem odafigyelni arra, hogy mit eszek. 2016 óta nem dohányzom! De sajnos dohányoztam illetve dohányzott a családban is mindenki. Régen sokat sportoltam mára csak az maradt, amit a munkában mozgok (Áruházvezető vagyok nem szívok be porokat stb) valamint amit a kutyámmal sétálok kb 8-9 km gyaloglás vagy séta egy nap. Régen crouppos voltam kicsinek (remélem, hogy jól írtam valamint allergiás aszthma volt még a fődiagnózis) Ezzel kapcsolatban csináltak is 1-2 éves koromban bronchonoscopiat is. Folyamatosan szedtem Zyrtec, Aerius, Lordestin, Hystizint, Pulmicort, ventolin stb gyógyszereket… Aztán ezeket a késői pubertás korban elhagyhattam nem volt rá szükség. Amikor ilyen nyirkos vagy hidegebb idő van akkor mindig előjön ez a nehézlégzés fulladásszerű tünet. Többször voltam kardiológián, hogy a sziv eredetű betegségek kizárásra kerüljenek mert a családban sajnos nagy volt rá az esély. Szív UH, Labor, EKG+terheléses EKG, 24 órás EKG nem igazoltak semmit EF%: 63-70 % közötti volt normál tágasságú pitvarok és szívüregek. Egyedül a supraventricularis extra systoléimat mutatta ki a 24 órás EKG. Vérnyomás értékeim is jók szoktam lenni 110-135 maxium /75-85 körül pulzusom is jó szokott lenni átlagban 65-75 között mozog. A mellkasom szokott fájni ahogy elfordítom a törzsem nagyot is szokott roppanni lehetséges, hogy ez mozgásszervi dolog?! Jelenleg sokat inhalálok illetve, ha jön ez nyákosabb idő vagy meg vagyok jobban fázva akkor ventolint használok. Allergiás is vagyok többmindenre (mogyoró,házipor,toll, nyárfa,fűz,nyírfa,lándzsásutifű, parlagfű és még hosszasan sorolhatnám) . labor leleteim is negatívak voltak. Mostani friss laboromban 2021.01.06 egyedül a süllyedésnél volt egy csillag. 3-40 között volt jó az intervallum nekem pedig 2 volt. De a vérkép is rendben volt. Néhány napja ismét előjött a fulladás (amit leginkább torokszorító érzésként tudnék leírni gége tájékon) . A mostani tüdő rtg leletemre azt írta a dr.nő, hogy; hullámoskontorú rekeszek. szab lat. sinusok. vaskso hilusok. középárny. norm. nagysagu. jobb paracard kötegezettség. mérs. emfizéma. Tavaly nyáron sajnos voltam pozitív covidos ugyan a tüdőgyulladást megúsztam a hátam nagyon fájt és 40 fokos lázam volt nekem aki szinte sosem volt lázas…. Ennek ellenére az első tesztem mikor már jól voltam negatív volt aztán a következő pozitív a 3-ik értékelhetetlen és a negyedik negatív. fizikálisan érdes légzés. 2018-as lelethez képest st idem. Nekem nem volt emfizémám és kicsit fiatalnak is találom magam ehhez a szaturációim 95% felettiek szoktak lenni. A fulladás sem állandó jó a fizikumom legalábbis én azt gondolom. Megkérdeztem a dr.nőt azt mondta ne foglalkozzak vele. de az internet halálos kórként festi le az egészet…Kicsit hurutosnak és váladékosnak is érzem magam. Ma reggel volt egy kis sípolásom de köhögök fel váladékot. (ez sem állandó dolog) Próbáltam beszélni a dr.nővel aki a leletet kiállította de sajnos nem tudtam a tegnapi napon szerintem be sem tudott azonosítani telefonon keresztül… Úgyhogy 02.16-án megyek egy magán pulmonológiára mert itt nem csináltak légzés vizsgálatot sem. Illetve 2021.02.04-én megyek csökkentett sugártartalmú kontraszt anyag nélküli mellkas Ct-re , hogy a hörgők állapotát felmérjük. tegnapelőtt elmentem futni de a gégémnél aztán elkezdett nyomni ott éreztem ezt a fulladást illetve a nagy légvételnél is ott éreztem, hogy fáj (nagyon hideg volt a levegő) Ön mit gondol? Kell aggódnom ezzel kapcsolatban? Nem lehet, hogy csak rá lett írva a leletre? Nem szerepelt ott mint DG. Csatoltam is! A másik, hogy a Dr nő az asztmát sem tudta nálam bediagnosztizálni mert nem támasztotta alá a légzésfunkció a gyerekkorni zárójelentéseimet kérte, hogy fel tudja venni mint dg-t. Adtam engedélyt Önnek EEESZT-n keresztül, hogy mindenre rálásson amennyiben szükséges. Leletet nem tudtam feltölteni mert az oldal nem engedi. Köszönöm szíves válaszát és segítségét előre is Tisztelt Doktornő! Szép napot! Farkas Richárd

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza emfizéma témában

Kedves Richárd!

Nagyon gyakran előfordul, hogy a gyerekkori asztma tizenéves korra megszűnik, és fiatal felnőtt korban (különösen,ha allergiás eredetű) ismét visszatér. Véleményem szerint Önnél is ez a helyzet. Tudnia kell, hogy egy fiatal embernél az enyhe asztma nem feltétlenül jár légzésfunkciós eltéréssel főleg, ha nem fizikai terhelést követően készül a vizsgálat. A leletei alapján, más betegségre nem gyanakszom. Úgy gondolom ismét rendszeresen kéne használnia asztma elleni korszerű belégzőszert, ami megelőzi a nehézlégzést, sípoló légzést, légúti váladék képződést. Az alacsony dózisú CT remélhetőleg kizárja az emphysema diagnózist. (csak mellkas röntgen alapján ez a diagnózis nem tekinthető biztosnak) .

Üdvözlettel:

Kérdés: 2021. január 21., 11:43; Megválaszolva: 2021. január 24., 20:49
Kérdések és válaszok: Asztma
Általanos k
Spirometria eredmény
Asztma lenne!?
Jó napot! Régóta fennálló nehézlégzésem van, amit a meglévő pánikbetegsegnek tudtam be eddig. Viszont egyre inkább nehezen kapok levegőt ami...
Van e asztmám
Lehet e bajom?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kérdésem az lenne hogy bölcsesség fog fájdalma miatt (éppen töri át az inyt) rettentően faj a az inyem.. Erre először...