asztma a gyerekemnél és a háziorvos tudása aggaszt

Gyermekem már többször korházi ellátásban is volt asztmája miatt. Nem allergiás (ha igaz). A helyzet sajnos megítélésem szerint nem igen javul, hanem romlik. Alapgyógyszere singulair 1x1 és budesonid 2x1. Fulladás esetén ventolint kap 2 puffot, amit korábban max 4 szer adtunk naponta. Most a háziorvos szerint 2 óránként is kaphat, ha pedig még rosszabbul van 7szer 20 percenkét kell adnunk. Ez ellentétes a gyógyszer javaslatával. Első kélrdés, hogy ez jó-e így? Tudom, hogy rossz a levegő, de borzasztóak ezek a rohamok. Sokszor hány is szegény. Kapott a korházban beroduált, amire jól reagált, sőt egy éve azt felírták és itthon is inhaláltunk ami néha segített, néha nem. Most nem javasolják, mert a háziorvos szerint a ventolin ugyanolyan hatású. A kérdésem, hogy tényleg olyan veszélyes ez a beroduál és tényleg ugyanannyit ér mint a ventolin? A harmadik kérdés, hogy még mivel próbálkozzunk? Szegény gyerek - 9 éves - már három hete fullad. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Szilágyi János

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kardos Tamás válasza a asztma témában

Ez így semmiképpen sem jó. A nagy rohamoldó használat mindenképpen azt jelzi, hogy a betegség aktív, tehát a fenntartó terápián kellene módosítani. A berodual nagyjából egyenértékű asthmaban a ventolinnal, de ha az korábban hatásosabb volt, lehet érdemes lenne azt rohamoldásra használni. A Ventolin napi maximalis dózisa 12 adag (a betegtájékoztatón azonban tényleg csak 8 adagot ajánlanak), de tartósan magas rohamoldó használat esetén mindenképpen vissza kellene menni kontrollra a gondozó gyermektüdőgyógyászhoz a kezelés módosításának elbírálása céljából. És ha bármi ilyen jellegű probléma merülne fel a jövőben, azt érdemes inkább a szakorvossal konzultálni, mint a háziorvossal.

Kérdés: 2011. november 13., 20:10; Megválaszolva: 2011. november 14., 15:34
Kérdések és válaszok: Asztma
Általanos k
Spirometria eredmény
Asztma lenne!?
Van e asztmám
Lehet e bajom?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kérdésem az lenne hogy bölcsesség fog fájdalma miatt (éppen töri át az inyt ) rettentően faj a az inyem.. Erre először...