A húgyúti szervek és részeik

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

A húgyúti (vizeletkiválasztó és -elvezető) szervek és részeik

Az ember kiválasztó szervrendszerének részei a hasüregben, de a hashártya mögött elhelyezkedő páros vesék, melyek kéregállományra, velőállományra és vesemedencére oszthatók. A vese felelős a vér átszűréséért, tisztításáért, a felesleges és káros anyagok a vizelettel távoznak a szervezetből.

Az átszűrt vizelet a vesemedencéből a húgyvezetékeken át a húgyhólyagba jut, a húgycsövön át pedig távozik a szervezetből. A húgyhólyag izmos falú, nyálkahártyával bélelt tömlő, a kismedence alsó felében helyezkedik el. A húgycső belső nyílása körül akaratlagosan nyitható és zárható záróizom van, melynek tónusát a vegetatív idegrendszer is szabályozza.

A vesék felső csúcsánál elhelyezkedő hormontermelő szervek a mellékvesék, amelyek nem tartoznak a húgyúti rendszerhez, csak a szoros közelség miatt említendők itt meg.

Az ábrán a húgyúti szervek láthatók, valamint a jobb oldali mellékvese, továbbá a fő verőér (aorta) és a test alsó felének vénás elvezetését biztosító vena cava inferior (szó szerinti fordításban alsó üres visszér).