• WEBBeteg médiatár (Vesebetegségek)

    Krónikus vesebetegség (infografika)

    Krónikus vesebetegség (infografika)

    Vesebetegségről beszélünk, ha a vesék eredeti feladataikat nem képesek kielégítően ellátni. Ha az állapot tartósan, nem gyógyíthatóan áll fenn, krónikus vesebetegségről van szó.
    Vese nefronjai

    Vese nefronjai

    Az ember veséjének alaktani és működésbeli alapegysége a nefron. A nefron a kéregállományban kezdődik a Mlpighi-testtel, ennek része a Bowman-tok és a benne lévő érgomolyag (glomerulusz).

    Vese felépítése

    Vese felépítése

    A vese páros, bab alakú szerv, a hasüreg hátsó részén, az ágyéki gerinc két oldalán, a hashártyán kívül található, zsírrétegbe ágyazva. A külső kéregállomány alatt található a velőállomány, a gyűjtőcsatornákból az átszűrt vizelet a vesemedencébe jut, majd a húgyvezetéken, a húgyhólyagon és a húgycsövön keresztül ürül a szervezetből.

    Urológiai szervek

    Urológiai szervek

    Az ember kiválasztó szervrendszerének részei a hasüregben elhelyezkedő páros vesék, melyek kéregállományra, velőállományra és vesemedencére oszthatók. A vese felelős a vér átszűréséért, tisztításáért, a felesleges és káros anyagok a vizelettel távoznak a szervezetből.

    Vese szerkezete

    Vese szerkezete

    A vese páros szerv, a hasüreg hátsó részén, az ágyéki gerinc két oldalán található, zsírrétegbe ágyazva. A vese felelős a szervezet anyagcsere során keletkezett bomlástermékek eltávolításáért, valamint a szervezet sejtközötti folyadéktérfogat-szabályozásáért.

    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!
   • Hirdetések