Hirdetés
   • Gerinc deformitások

    Gerinc deformitások

    A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

    Mit jelent a gerincdeformitás?

    Az oldalirányú gerincferdülést szkoliózisnak nevezzük. Ez számos ok következménye lehet, van veleszületett formája is, de leggyakrabban a kamaszkori növekedés fázisában alakul ki és súlyosbodik.

    Ilyenkor a gyermek egyik válla magasabban áll, mint a másik, lapockája előreemelkedik, a deréktájon levő bőrredők asszimetrikusak. Előrehajoltatva a gyermeket látszik, hogy a gerinc nem egyenes, esetleg a mellkas is magasabban áll az egyik oldalon.

    Mivel a gerinc oldalirányban deformálódik el, a szkoliózis mellkasi deformitást is magával vonz, és nagyon súlyos esetben, akár légzőrendszeri gondokat is okozhat. Ritkán ilyen súlyos a helyzet.

    A hát felső részén kialakuló fokozott görbületet kifózisnak, az ágyéki szakasz erőteljesebb görbületét lordózisnak hívják.

    A kifózis tartását korrigálandó az ilyen gyermek az ágyéki gerincgörbületet fokozza, így kompenzáló lordózis is kialakulhat.

    Ennek hátterében keresni kell az esetleg komolyabb ortopédiai kórokot is, és a kezelés ennek függvényében történik. Kifózis esetén is az első lépés a gyógytorna lehet, amely itt is a törzsizmok megerősítésén alapszik. Kerülni kell viszont az ugrálást, a tarkónállást, kézenállást, mert ezek a mozgások a háti gerincszakaszt nagyon megterhelik.


   • Hirdetések