VITAMIN A BIOEXTRA 25000 NE lágy kapszula

1. Milyen típusú gyógyszer a Vitamin A Bioextra kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Vitamin A Bioextra kapszula hatóanyaga az A-vitamin, amely a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik. A Vitamin A Bioextra 25000 NE kapszula és a Vitamin A Bioextra 50000 NE kapszula A-vitamin hiányállapotok pótlására szolgáló készítmények. Az NE jelzés a nemzetközi egység rövidítése.

Az A-vitamin hiányállapotok többek között a következő tüneteket okozzák: szürkületi vakság, a szem fényviszonyokhoz történő alkalmazkodásának zavarai, szemszárazság, szaruhártya-lágyulás, továbbá bőr- és nyálkahártya-elváltozások, mint például az ún. seborrhoeás dermatitisz (bőrgyulladás), közönséges akne, valamint szaruképzési zavarok: ichthyosis (halpikkelyre emlékeztető hámlással járó bőrbetegség-csoport), a tenyér- és a talp bőrének kóros mértékű elszarusodása.

2. Tudnivalók a Vitamin A Bioextra kapszula szedése előtt

Ne szedje a Vitamin A Bioextra kapszulát

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: retinol palmitate

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

(100x) (20x) (100x) (20x)

- ha allergiás az A-vitamin-palmitátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére (pl. szójaolajra, földimogyoró-olajra),

- ha A-hipervitaminózisa van (lásd a lehetséges mellékhatások, túladagolás részt),

- ha terhes (a magas hatóanyag tartalom miatt)

Figyelmeztetések és óvintézkedések

- Gyermekek, időskorúak és fehérje-alultápláltságban szenvedők A-vitamin pótló kezelésénél,

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- alkohol betegség, májgyulladás, egyéb májbetegség esetén (kivéve a krónikus epepangásos májbetegséget, melyet A-vitamin felszívódási zavara kísér),

- vesebetegség, rendszeres művesekezelésben részesülő betegek esetében.

Egyéb gyógyszerek és a Vitamin A Bioextra kapszula

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A készítmény együttadása kerülendő egyéb természetes és szintetikus A-vitamin származékokkal, retinátokkal (etretinát, izotretinoin), mert toxikus hatásuk összeadódhat.

Tetraciklinekhez tartozó antibiotikum és A-vitamin (4000 - 15 000 NE/nap) együttes alkalmazása során jóindulatú koponyűri nyomásfokozódást figyeltek meg.

A kolhicin (köszvény ellenes szer), a kolesztiramin (magas koleszterin szint kezelésére alkalmazott szer), a savlekötők és a paraffint tartalmazó hashajtók gátolhatják az A-vitamin felszívódását. Ezért az említett hatóanyagokat tartalmazó készítmények, illetve az A-vitamin bevétele között 1-2 órás időkülönbséget kell tartani.

A Vitamin A Bioextra kapszula egyidejű bevétele étellel és itallal

A zöldségek és gyümölcsök jó része gazdag A-vitamin forrás, leginkább az ún. béta-karotinokat tartalmazók (pl. répa, sárga- és őszibarack, spenót, narancs, sárga- és görögdinnye). A készítmény szedésekor ezt figyelembe kell venni, ill. kezelőorvosával az ilyen étrendet meg kell beszélni.

Krónikus alkohol fogyasztás és A-vitamin túladagolás során azok májkárosító, valamint magzatkárosító hatása összeadódhat.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az A-vitamin túladagolása állatkísérletekben egyértelműen magzatkárosító (teratogén) hatású. Emberen a 10 000 NE feletti adagok esetében szintén valószínűsíthető a fokozott magzatkárosodás kockázata.

A fentiek figyelembevételével a szülőképes életkorú nők számára tanácsos az A-vitamin szükségletet természetes forrásból, ezen belül is béta-karotinban gazdag zöldségek-gyümölcsök (lásd feljebb) fogyasztása által fedezni.

Biztonsági megfontolásokból, továbbá azért, mert a kezelt személy természetes forrásból is vesz fel

A-vitamint, a mesterséges A-vitamin bevitel terhességben nem haladhatja meg a napi 5000 NE-t.

Az A-vitamin átjut az anyatejbe. A csökkent A-vitamin szint diagnosztizált esetét kivéve a készítmény szoptatás alatti szedése nem ajánlott.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gépek kezeléséhez szükséges képességekre mind az alkalomszerű, mind a hosszú távú A-vitamin túladagolás káros hatást gyakorolhat (lásd 4. pont).

A-vitamin túladagolás esetén a gépjárművezetést és egyéb gépek kezelését kerülni kell.

A Vitamin A Bioextra kapszula szójaolajat és földimogyoró-olajat tartalmaz

Mindkét hatáserősségű készítmény szójaolajat és földimogyoró-olajat tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Vitamin A Bioextra kapszulát?

A Vitamin A Bioextra kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát. A készítmény szokásos adagja naponta 25 000-50 000 NE 2-3 hétig.

Ha az előírtnál több Vitamin A Bioextra kapszulát vett be

Forduljon orvosához.

Ha elfelejtette bevenni a Vitamin A Bioextra kapszulát

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Vitamin A Bioextra kapszula is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A lehetséges mellékhatások: a készítmény bármely összetevőjére való túlérzékenység tünetei, illetve az akut (heveny), ill. krónikus (idült) A-vitamin túladagolás tünetei.

Túladagolás:

Az A-vitamin alkalomszerű (akut), igen nagy adagban való bevétele, illetve hosszan tartó magas dózisban való (krónikus) szedése az A-vitamin szervezetben való felhalmozódása miatt tünetekkel járó túladagolást okoz.

Az akut A-vitamin túladagolás tünetei:

Fokozott koponyaűri nyomás, a látóidegfő vizenyője (papilloödéma), görcsök, étvágytalanság, álmosság, hányinger, hányás, fejfájás, látótérkiesés, fénykerülés, valamint hámlás.

A krónikus A-vitamin túladagolás tünetei:

Bőr- és nyálkahártya tünetek: kopaszodás, törékeny körmök, ajakgyulladás, kötőhártya-gyulladás, kiütések, orrvérzés, pontszerű bevérzések a bőrön, bőrviszketés, hámlás, pikkelyes bőr, nyálkahártya-szárazság, bőrgyulladás az arcbőrön.

Csont- és izomtünetek: csontfájdalom, izommerevség- és fájdalom.

Máj- és emésztőrendszer: étvágytalanság, hasmenés, hányás, émelygés, májkárosodás, májmegnagyobbodás, lépmegnagyobbodás.

Idegrendszeri tünetek: álmatlanság, kettős látás, idegesség, a látóidegfő vizenyője, fejfájás, csecsemők esetében kidudorodó kutacsok. Depressziót és skizofréniaszerű tüneteket is jelentettek, melyek az

A vitamin adagolás elhagyását követően megszűntek.

Egyéb tünetek: vizeletürítési zavarok, ödéma, fáradékonyság, láz, olthatatlan szomjúság, fogyás, vérszegénység, menstruációs zavarok.

A túladagolás kockázatát növeli az alacsony testtömeg, a fehérjehiány, a máj- és vesebetegségek, egyes vérzsír-anyagcsere rendellenességek, a rendszeres, nagymérvű alkoholfogyasztás, valamint a

C-vitaminhiány.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

5. Hogyan kell a Vitamin A Bioextra kapszulát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vitamin A Bioextra kapszula

- A készítmény hatóanyaga kapszulánként:

deklarált effektív

25 000 NE , illetve 50 000 NE 27 500 NE, illetve 55 000 NE

(13,75 mg) (27,5 mg) (15,125 mg) (30,25 mg) A-vitamin-palmitát

- Segédanyagok felsorolása:

Szójaolaj, földimogyoró-olaj, glicerin 85%, zselatin, szorbit oldat 70%.

Festékanyagok:

Vitamin A Bioextra 25 000 NE kapszula: fekete vas-oxid, vörös vas-oxid, sárga vas-oxid.

Vitamin A Bioextra 50 000 NE kapszula: fekete vas-oxid, vörös vas-oxid.

Milyen a Vitamin A Bioextra külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Vitamin A Bioextra 25 000 NE kapszula: 100 mg világossárga olaj világosbarna lágy zselatin kapszulába töltve (25000 NE).

Vitamin A Bioextra 50 000 NE kapszula 100 mg világossárga olaj sötétbarna lágy zselatin kapszulába töltve (50000 NE).

20 db és 100 db (5 x 20 db) kapszula buborékcsomagolásban és dobozban.

Címkék: Vitamin, Multivitamin

További gyógyszerek retinol palmitate hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Vitaminok kategóriában